Biologische aardappelen

Dit jaar telen we twee soorten aardappelen, de rassen Triplo en Alouette. Triplo is blankschillig, zoals we dat noemen, Alouette is roodschillig. Voor ons als biologische teler is deze uiterlijke kwaliteit niet zo belangrijk. Voor ons is de zwaarst wegende reden om deze rassen te kiezen dat ze bestand zijn tegen de aardappelziekte Phytophthora.

Geen bestrijdingsmiddelen

Weet je dat de aardappel in de chemische landbouw het meest bespoten gewas is? Er wordt toch al gauw zo’n 15 tot 18 keer gespoten tijdens een groeiseizoen. Toen ik meer dan 30 jaar geleden begon met het telen van aardappelen zonder spuiten, dachten velen dat het niet zou lukken. Inmiddels is ook bij de critici duidelijk dat het telen van aardappelen zonder bestrijdingsmiddelen wel degelijk mogelijk is. Sterker nog, we hebben nooit een mislukte aardappeloogst gehad, ondanks het feit dat we in het verleden alleen maar keuze hadden uit zwakke rassen die ontwikkeld waren voor de chemische landbouw. Zwak gaf niet, want spuiten was de oplossing. Gelukkig zijn er inmiddels rassen door natuurlijke kruising beschikbaar gekomen die wel bestand zijn tegen de aardappelziekte. Nu zou bij jou de vraag kunnen rijzen waarom dan niet iedere boer kiest voor zo’n ras. Een logische vraag maar in de praktijk zul je naar mijn mening weinig steekhoudende antwoorden op die vraag ontvangen…

Genieten met aardappelen

We telen Triplo’s omdat die vroeg gerooid kunnen worden, zodat we je vroeg van nieuwe aardappelen kunnen voorzien. We telen Alouettes omdat we die nét iets lekkerder vinden en omdat ze lang kunnen worden bewaard. Beide aardappelen kunnen op diverse manieren worden klaargemaakt; koken, bakken, in de oven, voor stamppot enz. Of ze vastkokend
zijn of niet is niet het meest afhankelijk van het ras maar van het groeiseizoen is mijn ervaring. En wat ik het liefst doe na het rooien? Proberen of ik er frites voor het hele gezin van kan bakken!

Heb je nog geen aardappelen bij je abonnement? Als je dat wilt, mail ons. Je kunt kiezen uit 1x per week, 2, 3 of 4 weken. Een zakje van 2,5 kg kost €3,85.

abonnees

Benieuwd wat onze abonnees vinden?