Gezonde bodem

Waarom biologische groenten? Je weet wellicht al dat biologisch staat voor telen zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En misschien heb je zelf al ondervonden dat planten die in hun eigen tempo mogen groeien zo meer tijd krijgen om smakelijk te worden!

Maar op onze biologische boerderij gebeurt nog veel meer. Al jaren telen we onze groenten niet alleen biologisch maar ook te midden van een levendige biodiversiteit; er groeien veel verschillende (groente)planten, bomen en struiken. Zo creëren we een prettige omgeving voor bijvoorbeeld vogels en bijen, onmisbaar bij het telen van voedsel. Deze diversiteit zorgt ook voor een gezonde bodem. Voor het telen van voedsel zijn we geheel afhankelijk van de aarde, de bodem en dus de bodem-vruchtbaarheid. Een vruchtbare bodem zorgt voor een goede basis waarin levenskrachtige planten kunnen groeien.

 

Niet-kerende-grondbewerking

Hoe zorgen we ervoor dat we een gezonde bodem behouden? Mede door klimaatverandering is het noodzakelijk om te blijven ontwikkelen en vernieuwen. Een warme herfst, een zachte winter en een nat en koud voorjaar; het verlangt een andere aanpak die ervoor zorgt dat we wel smakelijke groenten en kruiden kunnen blijven oogsten.

Eén van de aanpassingen is dat we vorig jaar zijn begonnen met niet-kerende-grondbewerking, wat betekent dat we niet meer ploegen. De groenbemesters (een gewas om juist níet te oogsten maar dat als voeding dient voor de bodem) laten we nu ook met de herfst en winter staan. Die zorgen naast voeding, ook voor lucht in de bodem. Hier lees je meer daarover. 

Doordat de grond luchtiger blijft, kan ook het water na hevige regenval makkelijker wegzakken in de grond. Deze video in de serie Zeespiegels door Gerlanda Wijninga ism Waterschap Hollandse Delta is in het voorjaar opgenomen. Hierin vertelt Mees wat hij merkt van de klimaatverandering en wat het doet met de waterstand.

 

Wat nu meer speelt is juist de droogte. Ook dan zorgt de groenbemester voor een beter opdrachtig vermogen van de grond, oftewel de planten kunnen gemakkelijker bij het grondwater komen. We hoeven dus niet of nauwelijks te beregenen. 

Binnenkort vertellen we nog meer over de bodem en plantaardige bemesting.

abonnees

Benieuwd wat onze abonnees vinden?