Plantaardige bemesting

Naast de niet-kerende-grondbewerking en de groenbemesters die we nu het hele jaar door hebben staan, zijn we ook plantaardige bemesting aan het uitproberen.

Een andere uitdaging om groeizaam te kunnen telen, is de juiste bemesting. De groenbemesters doen hun werk met de wortels, en als ze afsterven werken we de gehele plant onder zodat ook de voedingsstoffen van de resten in de bodem terechtkomen. Maar met alle verschillende groentegewassen hebben we meer bemesting nodig om de groente goed te laten groeien. Stikstof is een belangrijke bouwstof, onmisbaar in de landbouw. Uiteraard hebben we het dan niet over kunstmest, maar over organische stikstof, die we verkrijgen uit biologische, dierlijke en plantaardige mest. Voorheen gebruikten we eenmaal per jaar biologische kippenmest, maar sinds dit jaar werken we met plantaardige mest: maaimeststoffen.

Luzerne als maaimeststof

Om voldoende stikstof in de bodem beschikbaar te krijgen, gaan we een nieuwe uitdaging aan; werken met maaimeststoffen. Vorig jaar hebben we luzerne (alfalfa) geteeld. Luzerne is in staat stikstof uit de lucht te binden en op te slaan in de wortels, stengels en blad. Het maaisel verkochten we voorgaande jaren als veevoer. Dit keer hebben we besloten het maaisel na het snijden tot pakken te laten persen en op te slaan. Het maaisel hebben we dit jaar verspreid en ingewerkt over verschillende delen van het land.

Inwerken

Het inwerken van de luzerne doen we oppervlakkig. Eerst wordt het luzernemaaisel verdeeld over het land en daarna werken we het in met de kopeg of de kultivator. We mengen als het ware de toplaag van de bodem. De onderste lagen worden niet aangeraakt, zoals het de bedoeling is met niet-kerende-grondbewerking.

Als het goed is, gaat het bodemleven dit luzernestro verder verteren en daardoor komen de opgeslagen voedingsstoffen, o.a. stikstof, vrij om het gewas te voeden.

Zelfvoorzienend

Een groot voordeel is dat we op deze manier plantaardig zelfvoorzienend zijn wat betreft de mestbehoefte. De stikstof input daalt enorm en dat is positief in deze barre stikstoftijden! 

Deze zomer hebben we  land waar de kolen en aardappelen staan met luzerne bemest. Mees is tot nu toe erg tevreden. De planten groeien goed, de aarde ruikt lekker en de bodemstructuur is mooi ‘rul’; een teken dat de bodem luchtig is en er genoeg bodemleven in zit.

Lees hier meer over waarom we biologisch telen.

 

Nog meer lezen over wat biologisch allemaal inhoudt? Op de site biologisch-keurmerk.nl van Bionext wordt duidelijk uitgelegd op welke manieren biologisch telen bijdraagt aan een beter milieu, klimaat, bodem en gezondheid.

 

abonnees

Benieuwd wat onze abonnees vinden?