Snoeien van de boomgaard

Het jaarlijkse snoeien van onze boomgaard is weer gebeurd. Frank van Acht (Het Groene Genoegen) kwam met drie man sterk onze hoogstambomen onderhouden.

Onze vrij grote hoogstamboomgaard is nog één van de weinigen in Nederland. Rond 1970 kwam er een rooipremieregeling, waardoor veel hoogstamgaarden zijn gerooid. Zo heeft ook de opa van Mees toendertijd de fruitbomen laten rooien. Mees vond dat erg jammer en heeft de hoogstambomen ongeveer 20 jaar geleden weer aangeplant.

Vroeger waren de hoogstambomen er voor de oogst, nu houden we de boomgaard vooral voor de culturele- en schoonheidswaarde. Daarnaast dragen ze enorm bij aan de biodiversiteit. Insecten en vogels leven van de bloesem en vruchten en ook dit jaar hebben we weer een steenuilenpaar dat nestelt in één van de kasten die we in de bomen hebben geplaatst. Dat geeft aan dat ook onder de bomen genoeg leven te vinden is (insecten en muizen).

Van de appels en peren maken we voornamelijk sap. De kersen (en kersenbloesem) plukken we voor horeca of we houden soms een last-minute abonnee-plukdag. Al blijft er ieder jaar steeds minder over. Sinds een paar jaar heeft een grote groep spreeuwen het exact in de gaten als de kersen rijp zijn. Jammer voor ons, een feestje voor de vogels!

Specialisme

Het snoeien van historische fruitbomen is een specialiteit die niet veel hoveniers beheersen. En ze hebben vaak allemaal een eigen manier en visie hoe je de boom het beste kan snoeien.

Frank kwam samen met Frodo Dekker (De Smaeckacker) en Bastiaan Rooduijn (Voedselbos Groen Genoten Rucphen). Tijdens het snoeien werd er aandachtig naar de boom gekeken, werden er discussies gevoerd en ervaringen en kennis gedeeld. De bomen staan er weer netjes bij. Fijn dat we zo met elkaar kunnen bijdragen aan de biodiversiteit!

abonnees

Benieuwd wat onze abonnees vinden?