Groene economie
Hoe zien wij de groene economie op onze boerderij?
Groene energie, groene economie!
De boerderij is steeds groener geworden. Van gangbare teelt naar biologisch, van levering via de groothandel naar directe levering aan abonnees. We wilden graag een stap zetten naar een nog groenere boerderij door onze energievoorziening aan te pakken.
Op de grote groene schuur naast de boerderij wilden we zonnepanelen laten monteren. In de schuur draaien de koelcellen voor het koelen van de groenten. De koelingen verbruiken heel veel stroom. Dat moest groene stroom worden D.m.v. voldoende zonnepanelen kunnen we stroom opwekken om in onze jaarlijkse energiebehoefte te voorzien. Het bedrag voor de investering in zonnepanelen, 50.000 euro, hadden we niet direct voorhanden. Via ‘natuurlijke economie’, crowdfunding, hebben we dit bedrag bij elkaar gekregen.
Crowdfunding
Crowdfunding betekent dat we in plaats van bij de bank bij ’the crowd’ zijn gaan aankloppen. Mensen in ons netwerk, in ons geval dus bij de abonnees. We wilden die 50.000 euro niet lenen bij de bank maar bij 50 abonnees die ervoor gingen zorgen dat de groenten van alle abonnees werden gekoeld door de zon!
Vroeger werd er met vertrouwen geld op de bank gezet. De bank betaalde rente en probeerde, op een onzichtbare manier, zelf geld te verdienen met de inleg. Tegenwoordig is er behoefte aan transparantie betreffende het ingelegde geld, hoe wordt er geld verdiend met de inleg? Transparantie en verbinding waren de sleutelwoorden van ons crowdfundingproject.
Groenten gekoeld door de zon!
We zochten 50 abonnees die 1000 euro wilden inleggen voor de aanschaf van de zonnepanelen. Ons voordeel was dat we geen bank nodig hadden die van ons een berg papierwerk verlangde en een flinke rente in contanten. Het voordeel voor de abonnees was dat zij direct betrokken waren bij de investering van hun geld. Én we boden een mooie rente in natura, d.w.z. door levering van het abonnement. Het ingelegde geld betaalden wij, ook in natura, in 5 jaar terug. Als op deze manier het totale bedrag ingelegd werd, konden we de zonnepanelen laten installeren. Binnen één week na het verschijnen van de nieuwsbrief over dit nieuwe plan was al duidelijk dat de zonnepanelen er zouden komen, geweldig! Vanaf juli 2012 is onze gehele boerderij voorzien van zonne-energie en de afbetaling is inmiddels afgerond.
Natuurlijke economie
Ons inziens hebben we op deze manier een stukje natuurlijke economie neergezet, in verbinding en transparantie. De abonnees investeerden bij ons in duurzame zonne-energie en wij betaalden hen terug in natura d.m.v. biologische groenten. Groener kon bijna niet!