Aardpeer
De aardpeer behoort tot de composieten familie en is de nietvezelige, dikke knol van een Noordamerikaanse zonnebloem. In Frankrijk noemt men de knokkelige dingetjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artichoc. Het aroma doet inderdaad een beetje aan artisjok denken, dat is juist. Maar op het gebied van standing kan je de twee toch moeilijk met elkaar verwarren. Terwijl aardpeer lijkt aangetast door artritis en marktkramers ze uit schaamte in een klein hoekje van het uitstalraam wegmoffelen, wordt artisjok algemeen als een van de edelste (en duurste) groentensoorten beschouwd. Een misleidende polarisering, zo blijkt, want de smaak van aardpeer is werkelijk voortreffelijk. Aardpeerknollen zijn bijzonder voedzaam en licht verteerbaar De meest eenvoudige bereidingswijze bestaat erin de knollen gedurende 15 à 20 minuten te koken in water (vooral niet te lang koken, want dan vallen ze uit elkaar). Je kan aardpeer ook bakken (in schijfjes) of als smaakmaker toevoegen aan soep. Sommigen verorberen aardpeer gewoon rauw met een dipsausje.