Avocado
De avocado, ook wel advocaatpeer genoemd, is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom. Rijp is een avocado zacht als boter. Het vruchtvlees is zeer vet, het vetgehalte kan oplopen tot dertig procent. De schil is relatief hard, donkergroen (soms tot zwart) en licht geribbeld. Binnenin bevindt zich een relatief grote, ronde pit. Deze wordt voor consumptie verwijderd. De vrucht kan ongeveer een vuist groot zijn. Naast vitaminen zit er ook veel oliezuur in, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gunstig is voor het cholesterolgehalte van het bloed. Daarnaast zijn ze een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je hart en bloedvaten gezond helpt houden Ook het vezelgehalte mag er met 10 gram per vrucht wezen. En dat is weer goed voor de werking van de darmen.
Lekker in salade met komkommer en kiwi, beetje olijfolie, rode wijnazijn, peper en zout, eventueel blauwe- of geitenkaas mmmm. Of in combinatie met mango en dan een beetje sweet chilisaus erover. Of maak er guacamole van!