Speltkorrels, gepeld
Basisbereiding spelt
Je kunt met gepelde speltkorrels veel variëren. Je kunt het gebruiken als basis van een salade, meekoken met je soep zodat het een vullende soep wordt, je kunt het koken en dan bakken, net zoals je nasi maakt of het gewoon puur eten als bijgerecht bij bijvoorbeeld ratatouille, chili con carne, curry of een lekkere stoofpot.
Wij rekenen 50 gram per persoon. Als je het zonder verdere toevoegingen serveert, kun je overwegen om 75 gram per persoon te nemen. Spoel altijd eerst de speltkorrels af en laat het vervolgens een nacht (of een dagje) weken in ruim water. Giet het daarna af en kook de spelt in schoon, ruim water in 20-30 minuten gaar. Een voordeel van spelt is dat je het niet snel overgaar kunt koken, het blijft een goede bite houden. Misschien overbodig om te vermelden, maar toch: wanneer je het meekookt in de soep, hoef je de spelt natuurlijk niet eerst te koken, dan voeg je gewoon de gewelde spelt toe aan je soep.