Sperziebonen
De sperzieboon behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. De boon bevat magnesium en in heeft vergelijking met andere verse groente een hoog eiwitgehalte. Verwijder voor het bereiden van de sperziebonen de topjes en trek indien nodig meteen het draadje aan de bolle kan van het boontje eraf. Sperziebonen kunnen niet rauw worden gegeten. De bonen kunnen worden gestoofd en gekookt.
“Sanguino” bonen; eigenlijk is dat de naam van het ras van de bonen. Het zijn groen- rode (sperzie)bonen die de kweker, degene die dit ras als eerste uit kruisingen opgekweekt heeft, vanwege de rode vlekken “sanguino” genoemd heeft. Wij telen deze bonen al verscheidene jaren. Je zou kunnen zeggen dat hij tussen een sperzieboon en een snijboon in zit. Hij is dan ook op beide manieren te bereiden. Advies: verwijder de eventuele draad en snijd de boon in stukjes. Geniet vóór het koken van de mooie kleur want die verdwijnt na het koken direct.