Witlof

De witlof behoort tot de familie van de samengesteldbloemigen. Onder de naam cichorei komt deze plant bij ons in het wild voor. De bitterstoffen en kiemkracht van de plant werken stimulerend voor ons hele organisme. Daarom is witlof een mooie aanvulling op ons menu in de wintertijd. Bewaar de witlof op een koele en donkere plaats, in het licht ontwikkelen zich meer bitterstoffen. Haal indien nodig de lelijke buitenste blaadjes van de stronkjes af. Eventueel kunt u het hartje dat de meeste bitterstoffen bevat met een scherp mesje uitsnijden voordat u de witlof klaarmaakt. De witlof kan worden gestoofd of gekookt maar kan ook als salade worden gegeten of als ovengerecht.
Er bestaat ook roodlof, niet te verwarren met radicchio. De blaadjes van de roodlof zitten ook echt aan stronkjes en zijn niet wit maar dieprood, bijv. mooi voor een salade! De smaak is nagenoeg gelijk aan die van witlof. Radicchio is een gesloten krop, net als bijv. een krop ijsbergsla.

Benieuwd wat er deze week in je pakket zit?