Yacon

De yacón is een knolsoort die oorspronkelijk uit Peru komt, maar tegenwoordig ook op kleine schaal in Nederland geteeld wordt. Het is familie van de aardpeer en zonnebloem en wordt soms ook wel Peruaanse grondappel of appelwortel genoemd.
De yacón wordt geroemd om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen: het bevat weinig calorieën, heeft een lage score op de glycemische index (wat het geschikt maakt voor diabetici) en heeft een prebiotische werking op het lichaam. Qua smaak kun je de yacón wat ons betreft het best omschrijven als lijkend op een appel of zoete koolrabi; knapperig, fris en mild zoet. Yacón kan gebruikt worden als natuurlijk zoetmiddel (daar wordt vaak de yacónsiroop voor gebruikt). Probeer eens je gebruikelijke appel- of perengebak (zoals taart, cake of flapjes) met yacón in plaats van appel/peer of bak kleine stukjes yacón met wat boter en serveer met pannenkoekjes of yoghurt. Ook erg lekker is yacón in een (tropische) fruitsalade. Yacón misstaat niet in hartige gerechten, zoals curry’s of salades.

Benieuwd wat er deze week in je pakket zit?