Meld u aan voor onze nieuwsbrief

zomerfeest-2013-038.jpg
Landzicht biologisch groentenabonnement

Nieuwsbrief

Hieronder kunt u de nieuwsbrieven lezen die we in het pakket doen om u op de hoogte te houden van het reilen en zeilen op de boerderij. Ook melden we nieuws over het programma Welkom bij de boer!

PAASNIEUWSBRIEF 2017

Klik op "http://us9.campaign-archive2.com/?u=a48a9e3f479ef6145f3e02bf9&id=2a32b1d992&e=1ae95857b4" om de kleurrijke versie van de nieuwsbrief te lezen. 

Beste abonnee,

Het is lente en dat is duidelijk zichtbaar op de boerderij. Ieder jaar opnieuw verwonder ik me erover hoe in korte tijd er zoveel groen en kleur verschijnt. Het schut me wakker en ik word me bewust welke processen zich allemaal afspelen onder de grond als het lijkt of de aarde slaapt......
Op dit moment geniet ik ontzettend van de bloesems aan de bomen, wat een pracht! Niet alleen de bloesems zijn prachtig maar ook de bijen die ik zie en niet te vergeten hoor; onder de fruitbomen is het zoemen soms oorverdovend.
De hogere temperatuur nodigt uit om buiten te zijn en ook onze poes geniet (slapend) heerlijk van het warme zonnetje.
De lente brengt bijna als vanzelf ook actie met zich mee, (nieuwe) ideeën die in de winter sluimerden komen in verschijning, meer hierover leest u hieronder.
Veel leesplezier en wakkere paasdagen toegewenst!

Hartelijke groet, ook namens Floor en Mees,

Ageeth Visser

OP HET LAND

Op en rond het land zijn de eerste voorjaarswerkzaamheden alweer verricht. De fruitbomen zijn gesnoeid en de knotwilgen zijn geknot. De heerlijke Annabelles (aardappelen) zijn gepoot, tuinbonen, sugar snaps en snijbiet hebben we gezaaid. Verschillende slasoorten, paksoi, spitskool enz. staan alweer in de grond. De kruidentuin is voorzien van een mooie laag Bio Kultura tuinaarde zodat de groei goed van start kan gaan. Op de paden ligt een nieuwe laag houtsnippers van de versnipperde knotwilgtakken. Dagelijks zoeken we naar de groene asperges die hun kopjes ieder moment boven de grond kunnen gaan steken. In uw pakket zijn net name rabarber en asperges de echte lentebodes. Ze laten beiden nog even op zich wachten maar binnenkort zult u er zeker van gaan genieten.

DE TEKENINGEN

Al jaren maak ik, Janna Kool, met veel plezier de illustraties voor het groentenabonnement. Met diverse thema's staan ze op de website, flyers, etiketten, in de nieuwsbrieven. Net zoals nu boven de Paasnieuwsbrief.
Vanaf het begin van deze samenwerking tot nu word ik blij van boerderij Landzicht. Zo duurzaam, betrokken en innovatief. Ageeth vertelt dan vol enthousiasme over het programma Welkom bij de boer! De datum van het zomerfeest 2017 staat al in mijn agenda. En Mees, die speltpasta maakt in de nieuwe Tuinkeuken en op zoek is gegaan naar de meest milieuvriendelijke verpakking; gerecycled en recyclebaar. Inspirerend! De tekeningen worden dan bijna automatisch blij. Zie meer werk op jannakool.nl

KONINGSDAG EN HEMELVAARTSDAG

Naast Hemelvaartsdag valt ook Koningsdag dit jaar op een donderdag. We leveren die twee weken (week 17 en week 21) de pakketten niet op donderdag 27 april en 25 mei maar op dinsdag 25 april en 23 mei a.s. Dat geldt dus alleen voor de pakketten op donderdag! Wilt u dit in uw agenda schrijven?

WELKOM BIJ DE BOER!

Naast het telen van biologische groenten doen we graag iets extra's voor de aarde, voor onszelf en voor ú! Het telen te midden van biodiversiteit is daar een voorbeeld van. Wat een voorrecht te telen te midden van knotwilgsingels en hagen, te genieten van de bloemen- en kruidentuin....... Te veel om voor onszelf te houden; het is een plek om te delen. Op verschillende momenten door het jaar heen bent u welkom op onze boerderij tijdens het programma Welkom bij de boer!
Het weekend van 27 en 28 mei a.s. is onze wagenkeet open voor bezoekers van de Open Atelierroute Hoeksche Waard. Meer info op https://www.hoekschewaardsekunstenaars.nl/open-atelierroute-27-en-28-mei-2017
Maar zet u vooral de datum van het ZOMERFEEST in uw agenda. Zaterdag 26 augustus 2017 heten wij iedereen van harte welkom op onze boerderij. Hoe het programma van het zomerfeest eruit zal gaan zien, is nog niet bekend, maar met elkaar maken we er een prachtige dag van!

GEZOND VOOR U ÉN VOOR DE AARDE

Landbouw en voedsel worden steeds vaker in verband gebracht met grote maatschappelijke problemen, zoals verlies van bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit, verlies van verbinding/communicatie tussen consument en boer met alle misverstanden van dien . Kiezen voor een gevarieerd voedselpatroon gebaseerd op vers voedsel met beperkt dierlijk eiwit kan een simpel antwoord zijn op veel van deze problemen. Goed voor uw gezondheid en veelal ook goed voor onze planeet!
Een compliment aan u; uw keuze voor het biologisch groente-abonnement pakt namelijk deze problemen aan! Bij biologisch telen staat de bodemvruchtbaarheid altijd in de aandacht. Door uw keuze voor ons abonnement is het voor ons mogelijk om te telen te midden van biodiversiteit. D.m.v. de nieuwsbrieven, website, programma Welkom bij de boer!, facebook en recepten, maakt u kennis met wie wij zijn en wat we doen, welke keuzes we maken en helpen we u op weg te koken met onze seizoensgebonden groenten. Wekelijks genietend van smaakvolle groenten nemen we samen een stap richting gezondheid voor u, onze boerderij en voor de planeet. Hoe simpel kan het zijn......
Een oproep aan u; nodig uw familie/vrienden, kennissen uit ook mee te doen. Stuur deze nieuwsbrief of onze website door en vraag hen ook mee te doen. Zo simpel kan het zijn!

BIJNA LENTE 2017!

Klik op "http://us9.campaign-archive1.com/?u=a48a9e3f479ef6145f3e02bf9&id=34d96b86b1&e=1ae95857b4" om de kleurrijke versie van de nieuwsbrief te lezen. 

Hoewel het de afgelopen dagen zeer onstuimig weer is geweest, hebben we ook al even de lente in de lucht gevoeld. Onze groene vingers beginnen dan direct te kriebelen. Bij de tuinliefhebbers onder u is dat vast ook het geval! En houdt u niet van tuinieren dan kunt u zonder inspanningen op dit moment overal genieten van sneeuwklokjes.  

Nu we nog niet het land op kunnen, zijn we bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe groeiseizoen. Daarbij neemt het voorbereiden van de aarde de meeste tijd en aandacht in beslag.
In deze nieuwsbrief vertelt Mees hoe hij het land optimaal voorbereidt.
Om ook uw (moes)tuin een goede start te geven, kunt u dit jaar opnieuw waardevolle biologische mestcompost, tuinaarde of potgrond van Bio-Kultura bij ons kopen. Lees hieronder meer. 
Hier ook een link http://www.biojournaal.nl/artikel/25074/Klaas-van-Egmond-Niet-alles-hoort-te-koop-te-zijn naar “It’s the food” over het voedselsysteem en de rol van geld. In de Rode Hoed in Amsterdam was er een bijeenkomst waarin verschillende sprekers aan het woord kwamen waarin wij u en ons, verbonden via het groente-abonnement, helemaal konden herkennen, een aanrader om te lezen!

Een vruchtbare bodem

Om ons land goed voor te bereiden op het komende groeiseizoen is het tijdig toedienen van mest een heel belangrijk item. Vorig jaar hebben we op één van onze tractoren een GPS systeem (satelietbesturing) geïnstalleerd. Deze tractor kan zonder bestuurder rijden en stuurt zelfs nauwkeuriger dan met een chauffeur. Het naadloos op elkaar aansluiten van de verschillende gewasrijen is een voordeel, waardoor we minder onkruid te verwijderen hebben. Maar een nog groter voordeel is dat het GPS systeem een geheugen heeft waardoor we altijd over hetzelfde spoor rijden. In het voorjaar eggen we ons land verschillende keren om zo schoon mogelijk te beginnen en de grond zaaiklaar te maken. Voorheen reden we verschillende sporen in het land waarop we later gingen planten of zaaien. Sporen zijn niets anders dan verdichte grond en op verdichte grond groeien de gewassen minder goed. Nu met het GPS systeem rijden we steeds in hetzelfde spoor waardoor we precies weten waar we geen planten moeten planten of zaden moeten zaaien. Dit heeft een betere en egalere gewasgroei tot gevolg.
Hierdoor is het ook mogelijk om ons bemestingsplan aan te passen. Tot nu toe voerden we de basisbemesting op onze boerderij uit in het najaar, voordat het ploegwerk werd gedaan. We bemestten toen met strorijke biologische varkensmest. Dat deden we o.a. omdat we daarna nog de sporen konden wegploegen. Een nadeel was dat er voordat het voorjaar was kostbare meststoffen verloren konden gaan. Dankzij de GPS besturing kunnen we nu de bemesting in het voorjaar toepassen. Hiervoor gebruiken we biologische kippenmest. De meststoffen komen als het goed is nu veel beter, op het juiste moment, beschikbaar voor het gewas dan voorheen.
We hebben deze week een nieuw stuk erfverharding aangelegd. Op deze betonnen ondergrond kan de kippenmest binnenkort worden geleverd. Daarna is het wachten op drogend weer zodat we vroeg in het jaar de eerste mest al kunnen verspreiden over het land. Een goed begin vraagt immers een vruchtbare bodem!

Aanbieding Bio-Kultura

Abonnees met groene vingers opgelet! Een gezonde bodem is niet alleen belangrijk op de boerderij  maar staat ook aan de basis van iedere sier- en moestuin. De bodem is immers ‘het huis’ van de plant. En deze moet goed verzorgd worden. De mensen van BIO Kultura hebben kennis van goede verzorging van de bodem en hebben hoogwaardige producten ontwikkeld die u kunnen helpen het groeiseizoen goed te beginnen. Wij hebben daarom samen met BIO-Kultura de afspraak gemaakt dat we zaterdag 18 maart a.s. afhaalpunt willen zijn van biologische potgrond, tuinaarde en organische mestcompost. Vooraf bestellen is noodzakelijk. Doe dit uiterlijk zondag 12 maart a.s. Afhalen zonder bestelling is niet mogelijk. U ontvangt 10 % korting op uw bestellingKlik hier voor meer informatie.

Vertel het door!

Het nieuwe groeiseizoen staat bijna voor de deur. Hoeveel planten we gaan planten en hoeveel zaadjes we gaan zaaien hangt natuurlijk samen met het aantal abonnees. Eind 2014 en 2015 zagen we voor het eerst in 20 jaar een daling van het aantal abonnees. Gelukkig kwam er een stop in die daling in 2016. We gaan voor groei in 2017! LEKKER VERS, BIOLOGISCH, RECHTSTEEKS VAN DE BOERDERIJ, GEVARIEERD EN VAN HET SEIZOEN;  heel graag gaan we ook telen voor nieuwe abonnees. Er is nog voldoende ruimte op het land en in de bestelauto’s die wekelijks naar meer dan 50 afhaaladressen rijden. Door hier te klikken op VERTEL HET DOOR, kunt u gemakkelijk onze website sturen naar mogelijk geïnteresseerden, wilt u dat voor ons doen? Alvast bedankt! 

KERST 2016

Klik hier "Bekijk de webversie" voor de kleurrijke versie van de kerstnieuwsbrief. 

Deze week ontvangt u het laatste pakket van het jaar 2016. Hoewel de natuur met haar korte donkere dagen in de adventsweken ons voorbereidt op kerst, (advent=dat wat komen gaat) maken wij er vaak dagen van waarin nog even van alles moet worden gedaan en afgerond. Niet in de laatste plaats kijken we terug op het afgelopen jaar. Over de teelt hebben wij u eerder geschreven. De oogst is achter de rug, de bewaargroenten liggen in de koeling en het land is geploegd, op een enkel stukje boerenkool, savooiekool en palmkool na. Deze kolen kunnen vorst verdragen en worden er zelfs lekkerder van!

Floor op de boerderij:

"Achter de schermen" is er veel gebeurd. Zo zijn bijv. de paden onder de kersenbomen en langs de bloementuin opgehoogd zodat ze weer goed begaanbaar zijn. We hebben in de wagenkeet een nieuwe "pastakeuken" gebouwd. Het is een mooie werkruimte geworden waarin Mees bijna wekelijks de speltpasta maakt. En er gebeurde meer...... Onze zoon Floor is definitief op de boerderij komen werken.
Al eerder hebben we geschreven dat Floor (22 jaar) graag de opvolger zou willen zijn op onze boerderij. Dat vinden wij natuurlijk top!
Na de middelbare landbouwschool en een jaar ervaring in de biologische groothandel is Floor vanaf april 2016 in onze maatschap opgenomen. Vooral voor Mees is dit een enorme verlichting die meer dan welkom was.
Of het mogelijk is om de boerderij over te nemen en ook in de toekomst rendabel te kunnen draaien, is één van de uitdagingen waar Floor zich voor gesteld ziet.

Samenwerken:

Een andere uitdaging is de teelt. Floor kent de boerderij door en door, evenals onze medewerker Joris (bijna 25 jaar). De fijne kneepjes van het telen worden hen nu bijgebracht door Mees en door Bas, onze tuinder, waarbij inmiddels hun eigen inbreng ook van grote waarde is. Het samenwerken met de natuur, het leren kennen van de grond, het werk doen op het juiste moment speelt een steeds grotere rol, zeker omdat als gevolg van de klimaatveranderingen het weer steeds grilliger lijkt te worden. Naast de teelt besteden beiden veel tijd en aandacht aan het groente-abonnement op allerlei manieren.
Floor is op het kantoor te vinden; handel en logistiek zijn echt zijn ding. Om het aanbod van onze eigen groentetuin aan te vullen onderhoudt hij contacten met bekende bio-collega's, zoekt contact met nieuwe bio-telers en checkt ook hun aanbod; op deze manier stelt hij wekelijks gevarieerde pakketten samen. Zo treft u deze week "Portobello" aan in uw pakket, Floor heeft een teler kunnen strikken die ze aan ons wilde leveren met kerst! Klik hier voor het recept van gevulde portobello's met rode ui, een ware traktatie!
Joris brengt ook pakketten rond en is heel technisch; handig met zoveel werktuigen. Het soms zware werk in de schuren doen de jongens fluitend. Twee jonge boeren met elk hun kwaliteiten, wat een rijkdom!

Ook samen met ú!

Hoe de toekomst van de (biologische) land-en tuinbouw zich zal ontwikkelen is onduidelijk. Ontwikkelingen en soms zorgelijke regelgeving wisselen elkaar in een hoog tempo af. Voor ons des te meer een uitdaging om bij onszelf te blijven en onze eigen weg te volgen.
Dankzij de steun van u als abonnee kunnen we onze boerderij blijven ontwikkelen. In 2017 zal er achter de schermen hard worden gewerkt aan het willen afstemmen op de wensen van de (toekomstige) abonnee. Wij zullen u daar zeker bij betrekken.
Voor de schermen belanden de 100 % biologische groenten wekelijks op uw bord, wordt u meegenomen door de seizoenen en eet u gezond en gevarieerd. Samen werken we aan een heel belangrijke basis van het bestaan; een gezonde aarde waarin levenskrachtige groenten kunnen groeien, nu én in de toekomst. Met vertrouwen in deze vruchtbare samenwerking tussen aarde, boer en abonnee kunnen we dat wat komen gaat rustig tegemoet treden.

Mede namens ons hele gezin en al onze medewerkers wensen wij u heel mooie kerstdagen en een sprankelend 2017!

Mees en Ageeth Visser.

Volgende week , week 52, woensdag 28 december, donderdag 29 december en vrijdag 30 december a.s. leveren we geen pakketten, we hebben dan een weekje vrij.

 

OOGSTEN EN VERWERKEN 2016

Klik hier http://eepurl.com/cmOVTr voor de kleurrijke versie van de nieuwsbrief oogsten en verwerken 2016. 

Beste abonnee,

Dit keer een  korte nieuwsbrief met een uitnodiging.  We zijn nu volop bezig met het oogsten van alle groenten die nog op het land staan. Volgende week oogsten we de laatste kroppen sla. Sommigen zullen daar blij om zijn, anderen juist niet. De sla wilde in het voorjaar niet goed groeien, dat wordt nu goedgemaakt.  Nog nooit hebben we tot in november sla kunnen oogsten, wat een prachtige herfst!
Alle pompoenen zijn opgeraapt. De boerenkool, palmkool, rode- en witte kool, romanesco, savooiekool, knolselderij staat nog op het land. De laatste bonen hebben we deze week geoogst voor zaaizaad voor volgend jaar.
Tegenwoordig bewaren we onze producten om de winter door te komen in koelcellen; op onze boerderij 100 % gekoeld door zonne-energie. Er zijn echter veel meer manieren om groenten te bewaren. Manieren die we eigenlijk een beetje zijn vergeten bijv. fermenteren. Mede daarom organiseren wij opnieuw een workshop “Fermenteren kun je leren”.  En natuurlijk ook omdat het leuk is om te doen, gezond is en lekker smaakt! Geef je snel op want er is slechts plaats voor max. 25 personen.

Hartelijke groet, Mees, Ageeth en Floor Visser

WORKSHOP “FERMENTEREN KUN JE LEREN” zaterdag 26 november van 10.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 26 november 2016 verzorgt Sanne Zwart, keukenboerin, een workshop “Zuurkool maken (en andere spannende fermentaties!)”


FERMENTEREN:

Wist je dat zuurkool oorspronkelijk het resultaat is van gefermenteerde, witte kool? Dankzij fermentatie kun je de kool lang bewaren en blijven de vitamines bewaard. Ook olijven en augurken zijn bekende voorbeelden van gefermenteerde groenten. Minder bekend, maar ook erg lekkere smaakmakers bij je gerechten, zijn verzuurde bietjes, wortelen, Chinese kool (kimchi!) of een combinatie. Alles puur natuur en lekker gezond. En het leukste? Je kunt het heel makkelijk zelf maken, bijv. met je groenten uit je groentepakket.
Sanne geeft een kort lesje geschiedenis en biologie (gefermenteerd voedsel leeft!). Vervolgens pak je rasp, mes en mandoline en ga je aan de slag. Je gaat naar huis met potjes die gevuld zijn met lekkers in wording. Het enige dat je dan nog nodig hebt, is geduld...

MEER OVER SANNE:

Sanne is al jaren enthousiast om te laten zien hoe je thuis op een simpele manier bewust met eten om kunt gaan. Door het zelf te maken bijvoorbeeld met de groenten uit je groentepakket! Want met een beetje hulp van moeder natuur overtref je al snel de gemiddelde fabriek in het maken van gezond en lekker eten. Zo bakt zij zelf dagelijks desembrood en is ze inmiddels behoorlijk ervaren in het fermenteren. www.keukenboeren.nl

AANMELDEN VOOR DE WORKSHOP:

Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier, klik hier.  De inloop is vanaf 9.30 uur, de workshop duurt  van 10.00 tot ongeveer 12.00 uur. De kosten voor de workshop bedragen 25 euro p.p.  Er is plaats voor maximaal 25 personen. Wij sturen een bevestiging van de aanmelding. Na betaling is uw aanmelding definitief.

AARDAPPELSPECIAL augustus 2016

Beste abonnee,

Kopergebruik

In deze nieuwsbrief wil ik u graag uitleg geven over het kopergebruik in de biologische teelt van aardappelen. De afgelopen weken stond het gebruik van koper in de bio aardappelteelt veelvuldig ter discussie. Wij hebben hierover, terecht, vragen gekregen waardoor het me goed lijkt om mijn standpunt met u te delen.

De bodem van nature

Van nature bevat de aardbodem een zeer grote variatie aan stoffen. Bij ons in de kleigrond zijn dat bijvoorbeeld, behalve kleideeltjes, stikstof, fosfaat, kali, zwavel, ijzer, aluminium, barium, magnesium, kobalt, koper en nog veel meer. Al deze stoffen hebben een functie zowel in de bodem als in de plant die ze opneemt. En dan hebben we natuurlijk ook nog plantenresten, de humus en het bodemleven die onontbeerlijk zijn voor de groei van planten.

Koper: meststof of schimmelbestrijder

Er zijn gronden waar sommige elementen te weinig aanwezig zijn voor planten om ongestoord te kunnen groeien. In het geval van kopergebrek zal de plant minder bladgroen kunnen vormen waardoor de groei achterblijft. Voor deze groenten is er in de biologische teelt de mogelijkheid om legitiem met koper te bemesten.
Het kan ook zo zijn dat er wel voldoende koper aanwezig is in de grond maar dat het door de plant niet opgenomen kan worden. Een aanwijzing dat er in de teelt wat te verbeteren is.
Koper heeft, als het op het blad terechtkomt ook een schimmeldodende werking. Mijn opa wist dat al en gebruikte 60 jaar geleden koper om phytophthora (aardappelschimmel) te bestrijden. Later is in de gangbare landbouw het koper als schimmelbestrijder vervangen door geavanceerdere chemische middelen. Sindsdien is het gebruik van koper in aardappelen als schimmelbestrijder niet meer toegestaan. Dus ook niet in de biologische teelt. Koper als meststof is echter wel toegestaan.

Teeltseizoen 2016

Vooral dit jaar, met een hoge infectiedruk vanwege het natte weer , zijn er biotelers geweest die, toen het erom ging spannen, zogenaamd hun aardappelen zijn gaan bemesten met koper terwijl ze heel goed wisten dat dit was om schimmels te bestrijden. Hiermee hebben ze de groei van hun aardappelen ongeveer 2 weken kunnen rekken en dat betekent een hogere opbrengst.

Onderdrukking

Ik heb deze praktijk, ook op telersvergaderingen, altijd afgekeurd omdat ik het een methode vind die een bioboer achter zich zou moeten laten. Niet dat ik bang ben voor een eventuele giftigheid van het koper maar het gaat me om de werking ervan. De werking is onderdrukkend. De schimmel wordt gedood terwijl de oorzaak niet wordt aangepakt. De schimmel is niet de kwaal, het is slechts een symptoom. De boodschap die het meebrengt wordt niet gezien. Zo leren we de taal van de natuur nooit te verstaan! Onderdrukking veroorzaakt stagnatie.
Aardappelplanten voelen zich prima thuis hoog in de Andes. In de Lage Landen blijken zij over te weinig vitaliteit te beschikken om onbelemmerd te kunnen groeien. Dit jaar zullen de aardappelen uit de gangbare, tegenwoordig vaak "duurzaam" genoemde, landbouw minimaal 15 keer chemisch behandeld zijn. In de tijd van mijn opa was dat slecht 3 keer. Een teken dat het chemie afhankelijke teeltsysteem op zijn laatste benen loopt. Dat zelfs sommige biotelers nog grijpen naar dit versleten wapen vind ik onbegrijpelijk en tevens brengt het schade toe aan het imago van de biolandbouw.

Vitale nieuwe aardappelrassen

Er ligt duidelijk een uitdaging voor de kwekers van aardappelrassen. Door de dominante ontwikkeling van de gangbare landbouw hebben we echter een achterstand van zo'n 60 jaar opgelopen, 60 jaar stagnatie! Er is namelijk die jaren niet geselecteerd op vitaliteit maar alleen op opbrengstverhoging. Zo lang er geaccepteerd wordt dat de landbouwgewassen onderdrukt (bespoten)worden, zolang zal de roep om vitaliteit voor gewassen verstommen.
Gelukkig zijn er sommige pootgoedkwekers die het belang van de biologische landbouw inzien en zich zijn gaan toeleggen op het kweken van resistentere rassen. Zij zullen door kruising van verschillende rassen en door selectie proberen te komen tot vitalere rassen die wel phytophthora resistent zijn. Langzaam beginnen deze rassen beschikbaar te komen om te kunnen telen. Het is aan de boeren om ze te willen telen en aan de consument om ze te willen eten.

Aaardappelrassen op Landzicht

Wij telen al enkele jaren twee verschillende rassen: Annabelle en Triplo. De Annabelle is vroeg en daardoor vaak te rooien voordat de phytophthora schade zou kunnen toebrengen. De Triplo is in de knol bijna onvatbaar voor phytophthora en in het loof is hij matig vatbaar. Dit jaar kwam de ziekte er helaas vroeg in en konden de planten niet goed doorgroeien dus is de opbrengst lager dan vorige jaren. Ons verlangen om met vitalere rassen te kunnen werken neemt toe.
Om deze week iedereen onze smaakvolle Annabelles te laten proeven zit er eenmalig extra een portie aardappelen in uw groentepakket. De Annabelles zijn niet groot maar wel bijzonder lekker. Schillen is niet nodig en alleen maar lastig. U kunt ze koken, bakken, frituren of in de oven bereiden. Smakelijk eten!

Hartelijke groet, Mees Visser

Zomernieuwsbrief 2016

Beste abonnee,

Op het nippertje voor de zomervakantie ontvang je deze nieuwsbrief met het wel en wee op onze biologische boerderij. Wel en wee lopen behoorlijk door elkaar heen op dit moment. Het is inmiddels twee weken zomer maar helaas zonder droge, zonnige dagen! Onweer, veel bewolking, tropische buien met bijpassende temperaturen wisselen elkaar af, niet bepaald het weer waar je, en misschien wel vooral een boer, op hoopt voor de zomermaanden.
Het weer, vooral de vele, soms heftige buien, heeft natuurlijk zijn effect op de groei van de gewassen. Ook het programma Welkom bij de boer! wijzigt helaas. Hieronder lees je er meer over.
Als de zon er is, is het duidelijk merkbaar dat de zomer is aangebroken en genieten we volop van de werkzaamheden op de boerderij. Met plezier zorgen we wekelijks voor je pakket en dankzij de verbinding met jouw als abonnee voelen we ons gesteund in ons werk, onder alle omstandigheden.
We wensen je een heel fijne zomer (vakantie)!


Hartelijke groet, Mees, Floor en Ageeth Visser

Op het land

Helaas valt de groei van de capucijners en doperwten tegen, ze houden niet van natte voeten. We kunnen je niet uitnodigen om de peulvruchten te komen oogsten. De groei van de aardappelen ging prima maar inmiddels is daar de aardappelziekte Phytophthora in gekomen. Gelukkig hangen er al aardappelen onder, maar de opbrengst zal zeker niet optimaal zijn. De andere groenten lijken, ondanks de nattigheid goed door te groeien. Later in het seizoen zal blijken of er niet te veel verloren zal gaan. Op de foto zie je Mees en Floor tussen de tuinmelde, een nieuwe groente die door velen goed ontvangen is, fijn!

Onkruid

Door de nattigheid kunnen we niet het land op om het onkruid mechanisch, met tractor en werktuigen, aan te pakken. Als het onkruid te groot wordt, belemmert het de groei van de gewassen. We staan in de startblokken om onze slag te slaan zodra het land een beetje zal opdrogen. Het wieden met de hand gaat moeizaam maar Bas gaat gewoon door. Volgende week hopen we met een groep vakantiewerkers aan de slag te gaan. Wij hebben bijna géén hagel- of waterschade gelukkig. Bij een aantal bioboeren die ook groenten voor ons telen, zijn gewassen verloren gegaan, wij zijn er tot nu toe goed van af gekomen.

Van nood naar deugd

Om van de nood een deugd te maken zijn we op de regenachtige dagen gestart met een kleine verbouwing. Mees, Joris en Floor maken een mooie, praktische productieruimte voor de speltpasta in de wagenkeet. We hopen deze ruimte herfst 2016 in gebruik te kunnen nemen. De afzet van de speltpasta loopt lekker. Via het abonnement kun je kiezen een zakje speltpasta te ontvangen per week, 2, 3, of 4 weken. Ook een éénmalige bestelling is mogelijk, alles handig te bestellen via onze site.

Bloementuin

Op de bloementuin hebben we enorm last van slakken. Je hebt het misschien ook in je eigen tuin al gemerkt; het is een slakkenjaar. Altijd zijn er slakken maar die vormen geen probleem. Nu echter zijn ze niet met 100, niet met 1000 maar met 100.000 en meer.......Half mei hebben we alle bloembedden ingezaaid. Er kwamen prachtige rijtjes plantjes tevoorschijn. Daar is echter niets meer van te zien, compleet opgegeten door de slakken. Wij vinden het zooooo jammer. We hebben dit jaar geen bloementuin!

Geen zomerfeest 2016!

Het mislukken van de teelt van bloemen en dus het ontbreken van de bloemenpluktuin is de aanleiding dat we hebben besloten dit jaar geen zomerfeest te organiseren. De bloementuin is een onmisbaar element op het feest. De rondleiding over het land is lastig omdat dit jaar de verschillende groenten zeer verspreid over ons land worden geteeld (i.v.m. de vruchtwisseling). Voor het eerst in 21 jaar groente-abonnement slaan we een jaartje over. We vinden het heel jammer maar het geeft ook ruimte; alle aandacht gaat naar de gewassen om die zo goed mogelijk te kunnen verzorgen en oogsten.

Herfst-oogstdiner?

Privé hadden we veel te vieren dit jaar: Oma Visser 90 jaar! Oma is vanaf de start van het groente-abonnement één van onze grootste afhaaladressen, geweldig! Onze dochter Aimée is geslaagd en Vivian, die om te ontspannen tijdens haar studie heerlijke recepten verzint, uitprobeert en schrijft (samen met Barry), is afgestudeerd! Mede door deze feestelijkheden hadden we nog geen ruimte in de agenda om een diner te organiseren. Afhankelijk van de oogst en de verbouwing in de wagenkeet organiseren we in het najaar weer een diner. We houden je op de hoogte!

NIEUWSBRIEF MEI 2016

Klik hier http://eepurl.com/b1Ggy9 voor de kleurrijke versie van de mei nieuwsbrief

Beste abonnee,

Patentrecht op voedsel?

Woensdag 20 april jl. ontvingen wij op onze boerderij de staatssecretaris van economische zaken Martijn van Dam, een opnameteam van het NOS journaal en een vertegenwoordigster van een zaadveredelingsbedrijf. Martijn van Dam wilde zich laten voorlichten over het probleem van het patenteren van planteigenschappen. Niet alleen wij, maar de hele biologische sector en ook sommige kleine plantveredelingsbedrijven, zijn daar fel op tegen!

Het merendeel van de grote zaadveredelingsbedrijven is in de loop van de jaren overgenomen door de nog grotere bestrijdingsmiddelenfabrikanten. Deze machtsblokken zullen zich zeker niet inzetten om een chemie onafhankelijke landbouw te bevorderen. (biologische landbouw) Met het verkrijgen van patentrecht worden planteigenschappen, die tot nu toe voor iedereen toegankelijk waren, voor jaren geclaimd door één partij. Voor de biologische landbouw zal dit een stagnatie opleveren in de veredeling van planten die voor ons geschikt zijn om te telen.

Het deed me dan ook erg goed om met de staatssecretaris van gedachten te kunnen wisselen en na de rondleiding het regeringsstandpunt te mogen horen. Hieruit bleek dat we gelijkgestemd waren! Nederland is dit jaar voorzitter van de Europese commissie en gaat daar pleiten om het patenteren van planteigenschappen onmogelijk te maken.

Ik nodig je uit ook je stem te laten horen, doe mee met de actie van Bionext.

Hartelijke groet, Mees Visser

Red onze zaden

Strijd mee tegen patenten op ons voedsel. Een octrooi op een eigenschap die gewoon in de natuur voorkomt, zou niet mogelijk moeten zijn. Red onze zaden! Word een filiaal van De Grootste Zaadbank van Nederland.

www.degrootstezaadbank.nl

Zelfoogstdagen

2016 is het jaar van de peulvrucht. Wil je dit jaar eens verse peulvruchten (capucijners en doperwten) eten? Dan nodigen we je graag uit (samen met je kinderen) om t.z.t. te komen oogsten. Wanneer dat precies zal zijn, weten we nog niet. We houden je op de hoogte. Lees meer  

Welkom bij de boer!

Programma welkom bij boer!

ZELFOOGSTDAGEN (peulvruchten zijn gezaaid)

BLOEMENPLUKDAGEN (bloemen worden deze week gezaaid)

We houden je op de hoogte van de data van de zelfoogst- en bloemenplukdagen.

ZOMERFEEST 20 augustus 2016

Noteer deze datum alvast in je agenda! We hopen je te ontmoeten! Klik hier

 

 

Volg ons op facebook en twitter

Powered by HVMP Internet Marketing
Vormgeving en illustraties: Janna Kool