Toscaanse tuinbonen*

Bereidingswijze

Doe de tuinbonen met bonenkruid in een pan. Giet de melk bij de tuinbonen en doe er water bij tot ze net onder staan (ze gaan drijven). Breng de tuinbonen net tegen de kook aan, leg een deksel op de pan en laat ze, het liefst net niet kokend, in circa 15 minuten gaar worden. Giet de tuinbonen als ze gaar zijn af en zet ze met het deksel op de pan opzij, ze mogen afkoelen. Haal de gepelde tomaten met een vork uit het blik en leg ze op een diep bord, laat het tomatensap zoveel mogelijk in het blik. Pel de ui en snipper hem fijn. Pel de knoflook en snijd die klein. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui en de knoflook goudgeel, schep af en toe om. Bestrooi de gefruite uien met flink wat peper en zout en doe het tomatensap uit blik erbij. Voeg de fijngesneden kruiden erbij. Roer om en laat de tomatensaus op matig vuur 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Snijd de tomaten in stukken en doe ze met het daarbij vrijgekomen sap bij de pruttelende saus in de koekenpan. Snijd de olijven in tweeën en roer ze door de tomatensaus. Meng de tuinbonen en de tomatensaus goed door elkaar en warm het gerecht nog even door. Proef en voeg indien nodig nog peper en zout toe.

 

Ingrediënten

400 gr gedopte tuinbonen
1 takje bonenkruid
1/2 kopje melk
1 ui
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
1 blik gepelde tomaten
50 gr groene olijven zonder pit
2 el fijn gesneden verse kruiden naar keuze
zout en peper