Zuurkooltaart met Pecorino*

Bereidingswijze

Dit is een recept van abonnee Marianne.

Verwarm de oven voor op 190°C. Hang een zeef boven een kom en doe de zuurkool in de zeef. Druk de zuurkool uit en laat verder uitlekken terwijl je verder gaat met het deeg. Strooi wat bloem op het aanrecht en leg daar de plakjes bladerdeeg op. Laat ze een heel klein randje overlappen zodat je één groot vierkant krijgt. Plak de randjes met wat water op je vinger vast zodat het vierkant een geheel wordt. Wrijf een deegroller in met bloem en rol het deeg uit tot deze een stuk groter is dan de bakvorm (bijv. springvorm 24 cm). Bekleed de vorm met het deeg en laat het deeg over de rand heen vallen. Snijd de ui, bieslook en knoflook fijn. Snijd de aardappels in zeer dunne plakjes (1-2 mm). Roer de uitgelekte zuurkool met je handen los. Doe het in een grote kom en meng daar de ui, knoflook, bieslook, melk, 4 eieren, geraspte Pecorino en slagroom door. Breng op smaak met flink wat peper en wat zout. Schep de helft van het mengsel in de beklede vorm. Leg daaroverheen dakpansgewijs de plakjes aardappel zodat deze het mengsel helemaal afdekken. Verdeel de rest van het mengsel over de aardappelplakjes. Vouw het overhangende deeg over de taart naar het midden toe. Bestrijk de bladerdeegrand met eierdooier.
Bak de taart in 65-70 minuten goudbruin, gaar en stevig. Controleer na 55 minuten of de taart niet te bruin wordt. Is dat het geval: leg er dan wat aluminiumfolie overheen.

Ingrediënten

4 plakjes diepvries bladerdeeg
400 gr zuurkool
4 eieren
1 eidooier
1 el water
3 middelgrote vastkokende aardappels
1 kleine gesnipperde ui
150 gr geraspte Pecorino
150 ml volle melk
1 teentje knoflook
150 ml slagroom
verse bieslook naar smaak