Butternutgratin*

Bereidingswijze

Dit is een recept van abonnee Lieseth.

Licht zoete butternut met een hartig laagje gekruide kaas en paneermeel. Reken erop dat uw gasten om het recept zullen vragen.

Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een ovenschaal van 22x33 cm en vet die in.
Laat in een grote koekenpan op een middelhoog vuur de boter smelten. Ui en knoflook erdoor roeren en ui in ongeveer 10 minuten goudbruin en zacht bakken. Butternut en basterdsuiker toevoegen en al roerend verder bakken tot de butternut langs de randen bruin begint te worden, maar in het midden nog stevig is (ongeveer 10 minuten). De groenten in de ingevette bakvorm scheppen en met kippenbouillon overgieten. De bakvorm goed met aluminiumfolie afdekken. Bak 45-50 minuten in de voorverwarmde oven tot de vloeistof geabsorbeerd is en de groenten zacht. Schep de gruyère, cheddar, paneermeel, tijm en rozemarijn in een kom door elkaar, verwijder het folie van de bakvorm en verdeel de kaasmix over de groenten. Breng als laatste een laagje Parmezaanse kaas aan. Schuif de open schaal weer in de oven en bak nogmaals 15 minuten tot de bovenlaag licht krokant en bruin is.

Ingrediënten

  • Licht zoete butternut met een hartig laagje gekruide kaas en paneermeel. Reken erop dat uw gasten om het recept zullen vragen.
  • 50 gr boter
  • 1 ui, gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 butternut pompoen, geschild, zaad verwijderd en in blokjes van 2 cm
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker (eventueel)
  • 250 ml kippenbouillon
  • 250 gr geraspte gruyère
  • 250 gr geraspte, oude cheddar
  • 110 gr paneermeel
  • 1 eetlepel verse tijm, fijngesneden
  • 1 eetlepel verse rozemarijn, fijngesneden
  • 4 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt //
  • 50 gr boter 1 ui, gesneden 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 butternut pompoen, geschild, zaad verwijderd en in blokjes van 2 cm 1 theelepel bruine basterdsuiker (eventueel) 250 ml kippenbouillon 250 gr geraspte gruyère 250 gr geraspte, oude cheddar 110 gr paneermeel 1 eetlepel verse tijm, fijngesneden 1 eetlepel verse rozemarijn, fijngesneden 4 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt