Warme Oostenrijkse witte koolsalade

Bereidingswijze

Snijd de ui in dunne ringen. Verwijder de harde kern van de kool en snijd hem vervolgens in zo dun mogelijke reepjes. Bak in een grote koekenpan op middelhoog vuur de spekreepjes knapperig, in 5-7 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Voeg de ui toe aan de koekenpan met het achtergebleven spekvet. Bak de uienringen hierin tot ze zacht zijn. Voeg hieraan de azijn en 60 milliliter water toe. Roer met een lepel goed over de bodem zodat de aanbaksels van het spek in de dressing komen. Breng aan de kook, voeg de kool en een snufje zout toe en roerbak onder af en toe roeren ongeveer 5 minuten, tot de kleinste reepjes zacht zijn en de grotere reepjes nog knapperig zijn. Voeg tenslotte de knapperige spekreepjes toe en breng op smaak met wat versgemalen peper.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

½ witte kool
1 ui
150 gr spekreepjes of plakjes bacon in reepjes
60 ml witte wijnazijn of ciderazijn
zout en peper