Fijne gebonden tomatensoep*

Bereidingswijze

Fruit het uitje in 10 gram boter glazig. Voeg de tomaten toe in stukken samen met het laurierblad en het takje tijm. Smoor dit in een gesloten pan, op een matig vuur, in ca. 15 minuten zacht en gaar. Wrijf de tomaten door een fijne (roer)zeef. Roer er dan de bouillon door. Smelt in een pan 25 gram boter op een laag vuur. Voeg al roerende 25 gram bloem toe en blijf roeren tot een glad mengsel ontstaat. Laat dit 3 minuten gaar maar niet bruin worden (roux). Giet er langzaam, al roerende, de tomatenbouillon bij. Breng de soep aan de kook. Laat deze op een laag vuur, onder af en toe roeren, in 20 minuten gaar worden. Roer er de peterselie door en breng de soep op smaak met suiker, zout en peper. Schep bij het serveren tenslotte wat opgeklopte slagroom erop.

Ingrediënten

  • Recept voor 4 personen 1 kg rijpe (soep)tomaten
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 1 klein laurierblad
  • 1 takje tijm
  • ¼ liter bouillon
  • 35 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • mespuntje suiker, zout en peper
  • eventueel wat opgeklopte slagroom
  • Recept voor 4 personen: 1 kg rijpe (soep)tomaten 1 uitje, gesnipperd 1 klein laurierblad 1 takje tijm ¼ liter bouillon 35 gr boter 25 gr bloem 1 el fijngehakte peterselie mespuntje suiker, zout en peper eventueel wat opgeklopte slagroom