Ingemaakte wortel

Bereidingswijze

Met wortel kun je natuurlijk heel veel kanten op. Wij maken het vaak in; op die manier kunnen we steeds opnieuw genieten van frisse wortel. Dit tafelzuur is heerlijk in allerlei salades of bij een kaasje zoals brie. In een weckpot blijft het wel drie maanden houdbaar in de koelkast.

Schil en rasp de wortels. Schil de gember en snijd in dunne reepjes of rasp het ook. Was de schil van de ingemaakte citroen goed onder koud stromend water en snijd het in dunne reepjes. Snijd de sjalotten in dunne ringetjes. Breng in een pan de rijstwijn, rijstazijn en appelciderazijn aan de kook. Voeg de rest van de ingrediënten toe aan de pan. Haal van het vuur, dek af met bakpapier zodat alles goed onder de vloeistof blijft en laat intrekken totdat het mengsel is afgekoeld. Doe het mengsel vervolgens over in een gesteriliseerde pot (inhoud 1 liter) en bewaar in de koelkast.

Ingrediënten

  • (tafelzuur voor een pot van 1 liter)
  • Met wortel kun je natuurlijk heel veel kanten op.Wij maken het vaak in; op die manierkunnen we steeds opnieuw genieten van frissewortel. Dit tafelzuur is heerlijk in allerlei saladesof bij een kaasje zoals brie. In een weckpot blijfthet wel drie maanden houdbaar in de koelkast.
  • 275 gr wortels (ongeveer 1,5 grote wortel)
  • 100 gr verse gember
  • 100 ml rijstazijn
  • 100 ml rijstwijn (Mirin, koop je oa. bij de Japanse
  • toko. Kun je geen rijstwijn vinden? Gebruik dan
  • 200 ml rijstazijn i.p.v. 100 ml rijstwijn)
  • 125 ml appelciderazijn of een andere zoetige azijn
  • 75 gram blanke rozijnen
  • 15 gram schil van een ingemaakte citroen
  • (Marokkaanse winkel of natuurlijk zelf ingemaakt)
  • 2 grote sjalotten
  • ¼ theelepel gemalen koriander
  • ½ eetlepel zeezout
  • Tafelzuur voor een pot van 1 liter: 275 gr wortels (ongeveer 1,5 grote wortel) 100 gr verse gember 100 ml rijstazijn 100 ml rijstwijn (Mirin, koop je oa. bij de Japanse toko. Kun je geen rijstwijn vinden? Gebruik dan 200 ml rijstazijn i.p.v. 100 ml rijstwijn) 125 ml appelciderazijn of een andere zoetige azijn 75 gr blanke rozijnen 15 gr schil van een ingemaakte citroen (Marokkaanse winkel of natuurlijk zelf ingemaakt) 2 grote sjalotten ¼ tl gemalen koriander ½ el zeezout