Lauwwarme linzensalade met geroosterde tomaten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150°C. Halveer de tomaten horizontaal. Leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Bestrooi met suiker, zout en peper. Sprenkel de rode wijnazijn en 1 eetlepel olijfolie over de tomaten. Zet ze ongeveer 1½ uur in de oven, tot ze net beginnen te verschrompelen en karamelliseren.
Snipper ondertussen de ui en de teentjes knoflook. Verhit 2 eetlepels olie in een brede pan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de specerijen toe en bak eventjes mee. Doe de linzen in de pan, samen met 1 liter water. Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur, zonder deksel op de pan, de linzen in 20-30 minuten gaar koken. Voeg eventueel wat extra water toe als de linzen droog koken voordat ze gaar zijn. Schep de gare linzen in een grote schaal en breng op smaak met witte wijnazijn, zout en peper. Laat de linzen 20 minuten afkoelen. 
Leg de geroosterde tomaten op de lauwwarme linzen en verdeel de geitenkaas in stukjes erover. Scheur de blaadjes basilicum over de salade en breng op smaak met wat zout, peper en goede olijfolie.

Ook lekker: Meng nog een handje rucola of kiemen door de linzen.

 

Ingrediënten

Maaltijdsalade 2 personen of bijgerecht 4 personen:

4 el olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
1 tl gemalen komijn
½ tl kurkuma
½ tl paprikapoeder
200 gr Le Puy linzen
1 el witte wijnazijn
4 tomaten
2 tl suiker
4 tl rode wijnazijn
100 gr zachte geitenkaas
8 blaadjes basilicum
zout en versgemalen peper