Gesmoorde prei met olijfolie en tijm

Bereidingswijze

Dit is een van de gemakkelijkste manieren om prei te bereiden, met gegarandeerd succes, waar geen pan aan te pas komt. Wanneer het eenmaal in de oven staat, hoef je er niet meer naar om te kijken en het resultaat is zijdezachte, smaakvolle prei. Serveer bijvoorbeeld met aardappeltjes, linzen, witvis of een zacht gekookt eitje.

Verwarm de oven voor op 190°C. Snijd het kontje en de donkergroene delen van de prei af. Snijd de preien in de lengte doormidden en spoel ze vervolgens goed schoon. Plaats de prei, met de snijkant naar beneden, strak tegen elkaar aan, in een ovenschaal. Leg de takjes tijm tussen de preien. Meng in een klein kommetje de olie, wijn en 1 eetlepel water goed met elkaar. Schenk dit over de prei en bestrooi met zout. Dek de ovenschaal losjes af met aluminiumfolie en plaats het ongeveer 45 minuten in de oven, tot je met een vork gemakkelijk door de prei kunt prikken. Verwijder de aluminiumfolie en plaats de prei nog ongeveer 10 minuten terug in de oven, tot de bovenkant mooi bruin is. Verwijder de takjes tijm en serveer.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

ongeveer 5 middelgrote preien
12 takjes verse tijm
60 ml extra vierge olijfolie
1 el droge witte wijn
zout