Winterse Pavlova

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 140°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de eiwitten goed stijf. Klop geleidelijk de suiker erdoor tot er een stijf, glanzend schuim ontstaat. Strooi de bloem erover en spatel dit met de azijn en vanille door het mengsel.

Strijk de schuimige massa in een cirkelvormige beweging op het bakpapier, zodat je een ronde meringue krijgt met een diameter van 30 centimeter. Bak het 1¼ uur in de oven, tot het schuim knapperig is en goudbruin wordt.

Zet de oven uit maar laat hem dicht tot de meringue in 1-2 uur is afgekoeld.

Haal ondertussen de pitjes uit de granaatappel. Dit gaat het gemakkelijkst door hem met de snijkant naar beneden boven een kommetje te houden en met de bolle kant van een lepel erop te kloppen. Zo klop je als het ware de pitjes eruit in het bakje. Schil de kiwi’s en snijd in partjes. Schil ook de sinaasappel en snijd met een scherp mesje de partjes tussen de vliesjes uit. Snijd de gare stoofperen in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten vervolgens nog een keer in de lengte doormidden.

Haal voorzichtig het papier onder de meringue vandaan en leg hem op een serveerschaal.

Klop de room in een grote kom tot zachte pieken. Spatel de crème fraîche erdoor en schep het mengsel in het midden van de schuimvorm. Leg hierop alle partjes fruit en strooi de granaatappelpitjes erover. Decoreer naar wens met blaadjes munt, geschaafde chocolade, chocoladesaus of geschaafde amandelen. Serveer direct. Dat wordt smullen!

Ingrediënten

Dessert 6-8 personen:

4 eiwitten
225 gr fijne kristalsuiker
1 tl bloem
1 tl ciderazijn
½ tl vanille-essence
3 dl slagroom
1,5 dl crème fraîche
½ granaatappel
2 kiwi’s
4 gare stoofperen (zie recepten op de site)
1-2 sinaasappels

om te garneren: munt, chocoladesaus, geschaafde chocolade of geschaafde amandelen