Pistachefalafel in spitskoolwrap

Bereidingswijze

Wanneer vrienden komen eten, vinden we het altijd leuk als er nog iets te doen is aan tafel. Daarom maakten wij laatst deze groene pistachefalafels die worden gebakken in de oven. We rolden de falafels in spitskoolbladeren, in plaats van het welbekende pitabroodje. Daarbij zetten we verschillende kommetjes op tafel met verse kruiden, blaadjes sla, lente-uitjes, tomatensalsa en tzatziki (recepten op de site) zodat iedereen zijn of haar eigen wrap samen kan stellen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Snipper het uitje en de knoflook. Pluk de blaadjes van de munt en peterselie van hun steeltjes af. Doe ze samen met de pistachenoten, kikkererwten, ui, knoflook, komijn, bakpoeder, bloem en 3 eetlepels olijfolie in een keukenmachine. Zet de keukenmachine 30 seconden aan. Schraap daarna alles wat op de wanden zit naar beneden en zet de keukenmachine nog weer 30 seconden aan, tot alles goed gemengd is maar de textuur nog wel enigszins korrelig is. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe als het mengsel te droog is. Vorm met je handen 18-20 balletjes van dit mengsel. Maak eventueel je handen een beetje nat. Leg de balletjes in een met bakpapier bekleedde ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie en bak de falafels ongeveer 30 minuten in oven. Draai ze tussendoor een aantal keren om zodat ze aan alle kanten goudbruin en knapperig worden.

Haal ondertussen voorzichtig de bladeren van de spitskool los. Leg ze in een kom en giet er kokend water overheen. Laat ze hier zo’n 2 minuten in staan. Giet het daarna af en spoel de bladeren af met koud water, zodat ze mooi groen en knapperig blijven, maar iets makkelijker op te rollen zijn.

Leg de spitskoolbladeren op een bord en zet op tafel. Doe ook al je bijgerechten in kommetjes en zet op tafel. Haal de falafel uit de oven en laat het samenstellen en smullen maar beginnen!

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 3-4 personen:

150 gr gepelde gezouten pistachenoten (van ongeveer 250 gr ongepelde)
8 takjes munt
8 takjes peterselie
240 gr kikkererwten (uit een blik van 410 gr)
½ ui
2 tenen knoflook
1 tl komijn
1 tl bakpoeder
1 el bloem
4 el olijfolie
1 spitskool