Rode bietenfrieten met groene ‘mayonaise’

Bereidingswijze

Op het land achter de boerderij worden verschillende soorten bieten geteeld, zoals chioggiabietjes (die mooie met roze en witte kringen), de 'gewone' ronde rode bieten en ook cilindrische rode bieten dat zijn langwerpige bieten. De vorm bracht ons op het idee om er rode 'frieten' (uit de oven) van te maken en deze te serveren met groene, gezonde 'mayonaise'. Dit viel bij onze frietliefhebbende familie direct in de smaak. Wat ons betreft is deze cilindrische biet dus een blijver in het teeltplan! Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de bieten en snijd ze in de lengte in plakken van ongeveer 1,5 centimeter dik. Snijd vervolgens deze plakken in de lengte in repen van ook ongeveer 1,5 centimeter dik, zodat ze de vorm hebben van royale frieten. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schenk de olijfolie erover en bestrooi met zout en peper. Meng alles goed door elkaar, zodat de bieten rondom bedekt zijn met olie. Bak de frieten ongeveer 30 minuten in de oven tot ze gaar zijn maar nog wel een bite hebben. Schep ze na 15 minuten even om, zodat de bovenkant niet uitdroogt. Maak ondertussen de groene mayonaise. Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe ze in de kom van een keukenmachine. Doe de Griekse yoghurt, limoensap en komijn erbij. Zet de keukenmachine aan en pureer tot een zeer glad en glanzend mengsel ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nog een beetje limoensap. Bewaar tot het moment van serveren in de koelkast. Dien de warme rode frieten op met de groene mayonaise.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

400 gr bieten
2 el olijfolie
1 rijpe avocado
1 el Griekse yoghurt, mayonaise of crème fraîche
1,5 el limoensap
snufje gemalen komijn
zout en peper