Speltsalade met spruiten, cranberry en blauwe kaas

Bereidingswijze

Spoel de spelt en laat het vervolgens een nacht weken in ruim water. Giet de spelt de volgende dag af en doe in een pan met schoon, ruim water. Breng aan de kook en kook de spelt in ongeveer 20-30 minuten beetgaar. Giet opnieuw af en doe in een ruime kom, zodat het wat uit kan dampen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C. Snijd de kontjes van de spruitjes af en halveer. Doe de spruitjes in een ovenschaal en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Leg de spruitjes met de snijkant naar beneden en rooster ze 15-20 minuten in de oven, tot ze goudbruin en beetgaar zijn. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze grof. Hak ook de cranberries grof. Rasp de schil van de sinaasappel tot je 2 theelepels rasp hebt. Pers de sinaasappel uit en klop er tezamen met de rasp, overige olijfolie, mosterd, zout en peper een frisse dressing van. Snijd de munt en peterselie fijn. Meng de warme spruiten door de lauwwarme spelt. Meng ook de cranberries, hazelnoten en kruiden erdoor. Brokkel de kaas erover en meng tot slot de dressing door de speltsalade.

Ingrediënten

Bijgerecht of lunchgerecht 4 personen:

200 gr spelt
200 gr spruitjes
100 gr cranberries
100 gr hazelnoten
75 gr zachte blauwe kaas
10 gr munt
10 gr peterselie
1 sinaasappel
5 el olijfolie
1 flinke tl mosterd
zout en peper