Hartige taart met pompoen en fêta

Bereidingswijze

Geef er een flinke salade bij en je maakt van deze hartige taart een volwaardig hoofdgerecht.

Verwarm de oven voor op 200°C. Verwijder de pitten uit de pompoen en snijd de pompoen (met schil) in stukken van ongeveer 2 centimeter. Meng ze in een ovenschaal met 2 eetlepels olijfolie, zout en peper. Rooster ze 30 minuten in de oven tot de pompoen gaar is. Snijd de uien in dunne ringen en de knoflook in dunne plakjes. Verhit de resterende olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui 10 minuten tot die zacht en glazig is. Voeg de knoflook, azijn en suiker toe en bak de ui nog 5 tot 10 minuten tot het gekarameliseerd is. Schep de gare pompoen en gekarameliseerde uien in een kom, meng voorzichtig door elkaar en laat wat afkoelen. Leg ondertussen de vellen bladerdeeg op elkaar en rol met een deegroller uit tot een ronde lap die groot genoeg is om een quichevorm of springvorm van 24 centimeter doorsnede te bekleden. Bekleed je taartvorm met het deeg, prik met een vork enkele gaatjes in het deeg, leg er bakpapier op en vul met steunvulling (bijvoorbeeld gedroogde bonen). Bak het bladerdeeg blind 10 minuten in de oven. Snijd de salie fijn. Verkruimel de fêta en meng het samen met de salie en zonnebloempitten door het afgekoelde pompoenmengsel. Verwijder de steunvulling en schep het pompoenmengsel in de taartvorm. Bak de taart nog 25 minuten in de oven tot hij knapperig en goudbruin is.

 

Ingrediënten

Flink bijgerecht 4 personen:

5 vellen bladerdeeg
3 el olijfolie
800 gr pompoen
2 uien
2 tenen knoflook
1 el balsamicoazijn
1 el donkerbruine basterdsuiker
100 gr fêta
5 blaadjes salie
2 el zonnebloem- of pompoenpitten
zout en peper