Wortelsoep met platbroodjes

Bereidingswijze

Serveer deze voedzame soep van rode of gele wortelen en rode of gele linzen met platbrood, die je wanneer je tijd en zin hebt, gemakkelijk zelf kunt maken!

Soep:

Snipper het uitje en de knoflook. Schil de wortelen en snijd ze in dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Voeg de komijnzaadjes, kurkuma en chilivlokken toe en fruit 2 minuten mee. Voeg de wortelen en linzen toe en roer door. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Dek de pan af, draai het vuur lager en laat 20-25 minuten pruttelen tot de wortelen en linzen gaar zijn. Draai het vuur uit en pureer de soep in een blender of met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep met een lepeltje yoghurt of room en grof gehakte koriander erover.

Tip: voeg na het pureren een handvol fijne reepjes bietenblad toe een aan de hete soep.

Platbroodjes:

Wij worden erg blij van deze zelfgemaakte platbroodjes. Met een beetje geduld kan het niet mislukken. Lekker bij soep, Indiase curries, Midden-Oosterse stoofpotjes of allerhande dipjes, zoals tzatziki en hummus.

Doe de gist, suiker en het water in een kommetje. Roer door en laat 10 minuten staan totdat het gaat schuimen. Rooster het komijn- en korianderzaad in een droge koekenpan 2 minuten. Stamp ze daarna grof in een vijzel. Meng in een kom de bloem, 2/3 van het komijn- en korianderzaad, het zout, het gistmengsel en een scheutje olijfolie door elkaar. Kneed het met je handen tot een zacht en elastisch deeg. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Plaats het deeg in een licht met olijfolie ingevette kom, dek af met een theedoek en zet 1½ uur op een warme plek tot het deeg verdubbeld is in grootte. Haal dan het deeg uit de kom en kneed nog een minuutje. Verdeel het deeg in 8 gelijke porties. Rol het deeg uit tot rondjes van ½ centimeter dik. Verhit een grillpan op middelhoog tot hoog vuur. Bestrijk de platbroodjes aan beide kanten met olijfolie en strooi er de achtergehouden komijn- en korianderzaadjes en grof zeezout over. Druk het een beetje in de broodjes. Grill dan de broodjes ongeveer 5 minuten aan elke kant tot ze goudbruin, ietwat gerezen en gaar zijn.  

Ingrediënten

Licht hoofdgerecht 4 personen:

Soep:

600 gr rode of gele wortelen
140 gr rode of gele linzen (bijvoorbeeld van De Nieuwe Band)
2 el olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
2 tl komijnzaad of 1 tl gemalen komijn
1 tl kurkuma
een snufje chilivlokken of -poeder
1,2 l groentebouillon
2 el yoghurt of kokosroom
10 gr koriander
zout en peper

Voor 8 platbroodjes:

5 gr gedroogde gist
5 gr suiker
125 ml warm water
210 gr (spelt)bloem
½ tl komijnzaad
½ tl korianderzaad
½ tl zout
olijfolie
grof zeezout