Chili con carne

Bereidingswijze

Snijd de runderlappen in blokjes van 3 centimeter. Snipper de ui en knoflook. Snijd de paprika’s in stukjes. Verhit de helft van de olijfolie in een grote stoofpan. Bak het vlees in porties op hoog vuur rondom goed bruin. Schep het vlees uit de pan en zet weg. Verhit de rest van de olie in de pan en bak de ui tot glazig. Voeg de knoflook, komijn, oregano en chilipoeder toe en fruit 2 minuten mee. Doe het vlees terug in de pan. Giet het bier erbij en voeg ook de tomatenblokjes, suiker, worcestershiresaus en een snuf zout toe. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur ongeveer 2 uur pruttelen tot het vlees botermals is. Giet de bonen af en meng door de chili. Voeg ook de paprikastukjes toe. Laat nog 20 minuten pruttelen tot de bonen goed warm zijn en de paprika zacht. Breng op smaak. Serveer direct of laat het een dag of twee rusten, waardoor het zelfs nog lekkerder wordt.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4-6 personen:

5 el olijfolie
900 gr runderlappen
1 grote ui
4 tenen knoflook
2 tl komijnpoeder
1 el gedroogde oregano
1-3 tl chilipoeder of cayennepeper
330 ml donker bier
2 tl worcestershiresaus
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
500 gr paprika
2 el bruine basterdsuiker
800 gr bonen uit blik (niet uitgelekt gewicht, zoals kidneybonen en/of zwarte bonen)
zout en peper