Pittig zure soep met sanguinobonen

Bereidingswijze

Snipper de sjalot, knoflook en gember. Verwijder de zaadjes van de pepertjes en snijd fijn. Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de sjalot, knoflook, gember en pepertjes tot glazig. Kneus de stengel citroengras en leg er een knoopje in. Voeg de steranijs, citroengras en kaffir-limoenblaadjes toe. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken intrekken. Voeg de sojasaus, tamarindepasta en suiker toe. Proef. De soep mag echt wel zuur smaken, maar niet zo zuur dat je gezicht ervan vertrekt. Voeg wanneer nodig wat extra suiker toe. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder het citroengras, de steranijs en kaffir-limoenblaadjes.
Snijd de boven en onderkanten van de sanguinobonen af. Snijd de bonen vervolgens in schuine stukken van 1,5 centimeter lang. Doe de bonen in de soep en breng aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen. Snijd de tomaten in 8 parten. Voeg toe aan de soep en laat nog eens 5 minuten pruttelen tot de bonen beetgaar zijn en de tomaten zacht maar niet uit elkaar vallen.
Bereid ondertussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de rijstnoedels over 4 soepkommen. Schep de hete soep erover. Garneer met taugé, koriander en partjes limoen.

Ingrediënten

Maaltijdsoep 3-4 personen:

2 sjalotten
2 tenen knoflook
1-2 scherpe pepertjes
3 cm gember
1 stengel citroengras
1 steranijs
2 kaffir-limoenblaadjes
1 el zonnebloemolie
1,2 l groentebouillon
2 el sojasaus
1-1,5 el tamarindepasta (of sap van 1 limoen)
2 el kristalsuiker
2-3 tomaten
400 gr sanguinobonen
300 gr (brede) rijstnoedels
100 gr taugé
4 el verse koriander
1 limoen
zout en peper