Champignonjus

Bereidingswijze

Snipper de ui en knoflook. Snijd de champignons in dunne plakken. Rits de rozemarijnnaaldjes en tijmblaadjes van de takjes. Hak het fijn. Verhit de olijfolie op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Voeg de kruiden en champignons toe en roerbak tot ze goudbruin en geslonken zijn en het vrijgekomen vocht verdampt is. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Los ondertussen de maizena op in een beetje water. Schenk het maizenapapje bij de champignons en breng opnieuw aan de kook. Laat enkele minuten pruttelen, tot de saus gebonden en dikker is. Voeg de tamari toe en proef of het nog extra zout of peper nodig heeft. Giet de helft van het mengsel in een blender en pureer tot een gladde saus. Schenk het weer terug in de pan bij de achtergebleven champignonsaus. Op deze manier krijg je een interessantere saus, die zowel de gladde structuur heeft van een jus als de hartige beet van champignons.

Ingrediënten

Saus 4 personen:

225 gr champignons (portobella of kastanjechampignons)
1 ui
3 tenen knoflook
2 el olijfolie
1 tak rozemarijn
1 tak tijm
1 volle el maizena
350 gr groentebouillon
1 el tamari
zout en peper