Cambodjaanse curry met zoete aardappel

Bereidingswijze

Maak eerst de specerijenpasta. Schil de sjalotten, knoflook, kurkuma en laos en snijd in grove stukken. Verwijder de pitjes van de peper en snijd in stukken. Verwijder de buitenste twee lagen van het citroengras en snijd het witte deel fijn. Hak 3 kaffir-limoenblaadjes grof. Doe deze, samen met de sjalotten, knoflook, kurkuma, laos, peper en citroengras in een keukenmachine en maal tot een pasta. Snipper de ui en fruit in de zonnebloemolie tot glazig. Voeg de specerijenpasta toe en fruit 10 minuten mee. (Kant-en-klare currypasta hoef je maar 2 minuten aan te fruiten).
Snijd de zoete aardappels in blokjes. Schep ze door de specerijenpasta. Schenk de kokosmelk erbij, voeg 2 blaadjes kaffir-limoen toe, dek de pan af en breng aan de kook. Laat 10 minuten pruttelen. Haal het deksel van de pan af en kook nog 5 minuten. Snijd ondertussen de sperziebonen in stukjes en kook 5 minuten mee, tot de zoete aardappel en sperziebonen gaar zijn. Breng op smaak met vissaus en palmsuiker.

Tip: Vervang voor een niet vegetarische variant 400 gram zoete aardappel door in stukjes gesneden kippendijen, die je eerst rondom bruin bakt met de specerijenpasta.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2-3 personen:

600 gr zoete aardappel
100 gr sperziebonen
1 ui
1 el zonnebloemolie
5 sjalotten
4 tenen knoflook
1 rode peper
2 cm verse kurkuma (natuurvoedingswinkel of toko) of 1 tl gemalen kurkuma
2 cm verse laos (toko) of gember
5 kaffir-limoenblaadjes (diepvries toko)
2 stengels citroengras
400 ml kokosmelk
1 el vissaus
1 el palmsuiker of honing