Risotto met bloemkool en salieboter

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220°C. Hak de hazelnoten grof. Verdeel de bloemkool in kleine, hapklare roosjes. Snijd ook de steel in kleine blokjes. Verdeel over een grote ovenplaat, meng er 1 eetlepel olijfolie door en breng op smaak met zout en peper. Rooster de bloemkool 20-30 minuten, tot de roosjes beetgaar zijn. Voeg de laatste 5 minuten de hazelnoten toe en rooster ze goudbruin.
Breng een pan met bouillon aan de kook en laat zachtjes pruttelen. Snipper de ui en knoflook. Verhit de overige olie in een ruime pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Voeg de rijst toe en roer om tot de rijst rondom bedekt is met een laagje olie en glazig wordt. Voeg nu een soeplepel hete bouillon toe en blijf roeren tot het vocht is opgenomen. Herhaal deze handelingen tot de rijstkorrels zacht zijn maar wel een kleine beet hebben (misschien heb je hier niet alle bouillon voor nodig). Voeg tezamen met de laatste lepel bouillon de bloemkoolroosjes en hazelnoten toe. Houd een paar hazelnoten achter ter garnering. Rasp de Parmezaanse kaas erboven en roer door de risotto tot een smeuïg geheel ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Smelt de boter in een klein pannetje, voeg de salie toe en bak ongeveer 2 minuten tot de salie haar smaak en geur afgeeft en licht knapperig is geworden.
Verdeel de risotto over 2 diepe borden, strooi de hazelnoten erover. Schep de saliebotersaus over de risotto en serveer.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

1 bloemkool
150-200 gr risottorijst
750 ml groentebouillon
2 el olijfolie
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
60 gr hazelnoten
30 gr Parmezaanse kaas
40 gr boter
10 blaadjes salie
zout en peper