Gestoofde palmkool met gehaktballetjes

Bereidingswijze

Snipper een halve sjalot en 2 tenen knoflook. Meng dit goed met het gehakt, ei, Provençaalse kruiden en paneermeel. Breng op smaak met zout en peper. Rol er 12 kleine gehaktballetjes van ter grootte van een walnoot. Verhit de olie in een brede stoofpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin. Schep uit de pan.
Was de palmkool, verwijder de dikke nerven en snijd de bladeren in reepjes. Snijd de overige sjalotten en knoflook in dunne plakjes. Snijd ook de citroen in dunne plakjes. Fruit de sjalot en knoflook een paar minuten tot glazig. Voeg de citroenplakjes toe en fruit 3 minuten mee tot ze zacht zijn. Voeg de palmkool toe en schep om. Schep de gehaktballetjes terug in de pan. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur lager en laat het geheel 10-15 minuten stoven, tot de palmkool zacht is en de gehaktballetjes gaar zijn. Halveer de olijven en schep erdoor. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Garneer met wat geschaafde Parmezaanse kaas erover.
Serveer met pasta, geroosterde aardappeltjes, aardappelpuree of polenta.

Tip: je kunt dit gerecht ook maken met vegetarische gehaktballetjes.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

400-500 gram palmkool
300 gr half-om-half gehakt
2 grote sjalotten (of kleine rode uien)
4 tenen knoflook
½ ei
1 volle tl Provençaalse kruiden
2 el paneermeel
½ citroen
10 zwarte olijven
2 el olijfolie
200 ml groentebouillon
Parmezaanse kaas ter garnering
zout en peper