Geroosterde bloemkool en kikkererwten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Giet de kikkererwten af en spoel ze om. Spreid de bloemkool en kikkererwten uit over een bakplaat. Meng er 3 eetlepels olijfolie, 2 theelepels paprikapoeder en het sap van de halve citroen door. Breng op smaak met zout en peper. Rooster de bloemkool en kikkererwten 25-30 minuten, tot de bloemkool beetgaar is en de kikkererwten knapperig zijn.
Snijd de knoflook en rode peper fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan. Fruit de knoflook en peper 2 minuten. Voeg de specerijen toe en fruit 2 minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en fruit nog 2 minuten om de puree te ontzuren. Schenk er 200 ml water bij en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Meng de honing erdoor en breng op smaak met zout en peper. Pureer met een staafmixer tot een egale saus.
Verdeel gekookte rijst of granen over 4 diepe borden. Leg de bloemkool en kikkererwten erop, schep de saus erover of ernaast, schep er Turkse yoghurt op en garneer met grof gehakte peterselie.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

1 bloemkool
800 gr kikkererwten (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
½ citroen
4 tl paprikapoeder
4 el olijfolie
140 gr tomatenpuree
2 tenen knoflook
eventueel ½ rode peper
1 el karwijzaad
1½ tl gemalen komijnzaad
1/3 tl cayennepeper
½ tl kaneel
2 tl honing
4 volle el Turkse yoghurt
4 el peterselie
zout en peper