Zoetzure komkommer

Bereidingswijze

Doe de azijn, suiker, een snuf zout en het water in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat 2 minuten pruttelen. Snijd de komkommer in dunne plakjes. Doe de komkommer in een schaal. Je kunt naar hartenlust variëren en experimenteren met smaakmakers. Oma hield het altijd neutraal met hooguit een blaadje laurier, maar we vinden het erg leuk om telkens weer wat anders te proberen. Voeg de door jou gekozen smaakmakers toe aan de komkommer. Giet het azijnmengsel over de komkommer en smaakmakers. Laat ten minste 1 uur staan, tot de komkommer afgekoeld en zacht is. Als je de komkommers en het hete inmaakvocht in een gesteriliseerde weckpot doet, blijft het zeker een maand houdbaar in de koelkast.

Ingrediënten

Klein bijgerecht 4 personen:

1 komkommer
100 ml witte wijnazijn
100 ml water
100 gr kristalsuiker
snuf zout
Smaakmakers zoals 1 kaneelstokje, 1 tl mosterdzaad, 1 tl peperkorrels, 1 laurierblad, ½ rode peper, 1 steranijs, verse munt, dille, verveine enzovoorts