Baskische kool met zwarte bonen en chorizo

Bereidingswijze

Snijd de ui en knoflook in dunne plakjes. Snijd de groene kool in parten en vervolgens in reepjes. Snijd de chorizo in blokjes van 1 centimeter. Bak de chorizo in een koekenpan, in ongeveer 10 minuten, rondom knapperig. Schep de chorizo uit de pan. Giet de olie die uit de chorizo is gekomen uit de pan en laat 1 eetlepel achter. Fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Voeg de kool, boter en 50 ml water toe. Roerbak de kool in 5-10 minuten beetgaar; de kool is dan nog een beetje knapperig en mooi groen. Giet de zwarte bonen af, spoel om en voeg ze toe aan de kool. Schenk de azijn erbij. Roerbak het geheel tot het goed warm is. Hak de peterselie fijn. Voeg de peterselie en uitgebakken chorizo toe en roer door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

1/2 groene kool
400 gr zwarte bonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
225 (gedroogde) chorizo
1 ui
3 tenen knoflook
1 el appelciderazijn
1 volle el boter
15 gr peterselie
zout en peper