Geroosterde witte kool 'steaks'

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de witte kool rechtop voor je. Snijd de kool met een groot scherp mes, van boven naar beneden, in plakken van 1 centimeter dik. Laat de kern zitten zodat de plakken compact blijven. Meng 3 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel azijn, de blaadjes tijm en zout en peper. Snijd de tenen knoflook doormidden en kneus ze. Smeer beide kanten van de plakken witte kool in met knoflook, zoals je ook zou doen voor een bruschetta. Kwast de plakken witte kool vervolgens aan beide zijden in met het olijfoliemengsel. Leg ze in een enkele laag op een bakplaat, die je eventueel bekleedt met bakpapier. Rooster de witte kool 'steaks' 50 minuten in de oven tot ze zacht en goudbruin zijn. De buitenste randjes kunnen wat verbranden, maar die haal je dan voor het serveren eraf. Maak ondertussen de appelvinaigrette. Klop hiervoor 7 eetlepels olijfolie met de mosterd, honing, 1 eetlepel azijn en het sap van de citroen door elkaar. Snijd de appel in kleine blokjes en schep ze door de vinaigrette. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de witte kool 'steaks' direct uit de oven en schep de appelvinaigrette erover. Maak het af door er wat gehakte walnoten over te strooien.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

1 witte kool
10 el olijfolie
2 takken tijm
2 tenen knoflook
1,5 tl grove mosterd
1 tl honing
1 frisse appel
2 el appelciderazijn
½ citroen
handje walnoten of pecannoten
zout en peper