Venkelgratin met olijvenkruim

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de onderkant en het groene deel van de venkelknollen af. Bewaar het venkelloof. Snijd de venkel in de lengte in parten van 1 centimeter breed. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een brede pan op middelhoog vuur. Bak hierin de venkel onder af en toe roeren zo'n 20 minuten, tot de venkel beetgaar is. Snijd ondertussen de knoflook fijn, voeg die na 10 minuten toe aan de pan en bak mee.
Maak het olijvenkruim. Snijd hiervoor de olijven fijn. Rasp de Parmezaanse kaas en schil van de citroen. Meng het broodkruim, de Parmezaanse kaas, citroenschil en olijven door elkaar. Breng op smaak.
Schenk de tomatenblokjes bij de venkel in de pan, roer door elkaar, breng aan de kook en breng op smaak. Schep dan het venkel-tomatenmengsel in een ovenschaal. Verdeel het olijvenkruim erover en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Bak de gratin 25 minuten in het midden van de oven, tot de venkel gaar is en het olijvenkruim goudbruin. Garneer met venkelloof.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

4 venkelknollen
2 tenen knoflook
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
50 gr Parmezaanse kaas
50 gr broodkruim
15 Kalamata of zwarte olijven
1 citroen
3 el olijfolie
zout en peper