Blitva, snijbiet en aardappelen

Bereidingswijze

Schil de aardappels en snijd ze in stukken van 2 centimeter. Kook de aardappels in ongeveer 10 minuten gaar. Snijd ondertussen de stelen van de snijbiet in dunne plakjes en de bladeren in repen van 1 centimeter breed. Houd stelen en bladeren apart. Snijd de knoflook in zeer dunne plakjes. Giet de aardappels af en laat ze even droogstomen.
Verhit de helft van de olie in een ruime koekenpan – dit werkt het best in een pan met anti-aanbaklaag – op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak ze al roerend 3-4 minuten tot ze zacht zijn. (Let op dat de knoflook niet verbrandt). Voeg de aardappel toe aan de pan en bak ze zo'n 5 minuten, onder af en toe omscheppen, tot zich wat knapperige randjes vormen. Plet dan de helft van de aardappelen met een vork tot een grove puree. Voeg de snijbietsteeltjes toe en bak al omscheppend 3 minuten mee. Voeg daarna de snijbietbladeren toe en schep alles goed door elkaar. Bak het geheel tot de snijbiet is geslonken. Voeg zoveel olijfolie toe dat je een licht smeuïge grove stamppot krijgt. Breng op smaak met flink wat zout en peper en dien op.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

600 gr aardappels
400 gr snijbiet
5 tenen knoflook
ongeveer 110 ml lekkere olijfolie
zout en peper