Polenta-snijbiet frites

Bereidingswijze

Snijd de stengels van de snijbiet zeer fijn. Snijd de bladeren in dunne repen. Snipper het teentje knoflook. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en snijbietsteeltjes in ongeveer 5 minuten tot de snijbiet zacht is. Voeg de snijbietbladeren toe en bak nog 3-5 minuten tot ze geslonken zijn. Zet apart.
Breng de bouillon in een ruime pan aan de kook. Voeg de polenta al roerend toe en breng opnieuw aan de kook. Blijf roeren tot de polenta dik wordt. Zet het vuur laag en gaar de polenta, al roerend, 10-15 minuten, tot het gemakkelijk loskomt van de zijkanten van de pan. Roer het snijbietmengsel erdoor en breng op smaak met zout en peper. Vet een ovenschaal in met olie en stort de polenta hierin uit. Strijk het met een spatel uit tot een gladde plak van 1-1,5 centimeter dik. Laat het in de koelkast helemaal afkoelen en opstijven. Dit duurde bij ons een uurtje.
Stort de polentaplak op een snijplank. Snijd er repen van, ter grootte van dikke frieten. Schenk genoeg olie in een koekenpan om de volledige bodem te bedekken. Verhit de olie op middelhoog tot hoog vuur. Bak – of zoals de Engelsen zo mooi kunnen zeggen 'shallow fry' – de polentafrieten in 5-10 minuten per kant goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Mochten niet alle frieten in één keer in de pan passen, dan kun je ze in de oven op 70-80°C warm houden terwijl je de rest bakt.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

200 gr polenta
1 l groentebouillon
200 gr snijbiet
1 teen knoflook
olie
zout en peper