Bloemkool fattoush

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Giet de kikkererwten af en spoel ze om. Leg de bloemkool en kikkererwten op een bakplaat. Bestrooi met ras el hanout, zout en peper. Schenk er 2 eetlepels olijfolie over en meng door elkaar. Rooster het geheel 20-25 minuten in de oven tot de bloemkool beetgaar is en de kikkererwten knapperig zijn. Scheur ondertussen het platbrood of de pita's in stukjes. Meng die met een eetlepel olijfolie en breng ook op smaak met zout en peper. Leg deze broodstukjes de laatste 5-10 minuten op de bloemkool en kikkererwten, zodat ze mee kunnen roosteren en knapperig worden.
Snijd de rode ui in dunne ringen. Ontpit de dadels en snijd in reepjes. Hak de pistachenoten en kruiden grof. Klop 2 eetlepels olijfolie met de azijn. Meng alle ingrediënten vlug door elkaar zodra de knapperige bloemkool, kikkererwten en stukjes brood uit de oven komen. Proef of nog een beetje extra zout en peper nodig is en voeg indien nodig toe. Serveer direct, anders wordt het brood zompig.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

1 bloemkool
400 gr kikkererwten (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
1 (Libanees) platbrood of 2 pita broodjes
5 el olijfolie
½ el rode wijnazijn
1 volle tl ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
½ rode ui
3 Medjoul dadels (of 5 kleinere dadels)
handje pistachenoten
15 gr munt en/of koriander
zout en peper