Vegan panna cotta met stoofperen

Bereidingswijze

Begin op tijd, minimaal 4 uur van te voren. Wel de cashewnoten 2-3 uur in ruim koud water. Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe de honing met 150 ml water, vanillezaadjes en vanillepeul in een pannetje. Breng zachtjes aan de kook. Voeg de agar agar toe en klop het door het mengsel. Kook 1-2 minuten door. Verwijder de vanillepeul.
Giet de cashewnoten af. Doe de noten met het honingmengsel in een krachtige blender en pureer tot een heel gladde puree. Spoel 4 kleine kommetjes of siliconen vormpjes om met koud water. Giet het cashewmengsel erin. Zet 3-4 uur in de koelkast tot de panna cotta's zijn opgesteven.
Schil de stoofperen. Doe ze in een pan samen met de rode wijn, 100 gram suiker, de schil en het sap van de sinaasappel, de steranijs, kaneel en kruidnagel. Voeg indien nodig water toe tot de peren onder staan. Dek de pan af, breng aan de kook en laat ongeveer 1 uur op laag vuur stoven. Laat de peren afkoelen in het kookvocht.
Voor het serveren: Schep 250 ml van het perenkookvocht in een klein pannetje. Breng aan de kook en laat rustig inkoken tot je 12 eetlepels siroop overhoudt. Steek met een mesje voorzichtig de randjes van de panna cotta's los en stort ze op bordjes. Halveer de stoofperen en verdeel over de borden. Schenk de siroop over de peertjes en serveer.

Ingrediënten

Dessert 4 personen:

200 gr rauwe cashewnoten
75 gr heldere honing
½ vanillepeul
2 volle tl agar agar (poeder)
500 ml rode wijn
150 gr kristalsuiker
1 sinaasappel
2 stuks steranijs
1 kaneelstok
2 stuks kruidnagel
4-6 stoofperen