Ottolenghi's zoete aardappel in tomaten-kardemomsaus

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225°C. Was de zoete aardappels en snijd in ronde plakken van 1,5 centimeter dik. Meng de aardappels met 1,5 eetlepel ahornsiroop, 1 theelepel kardemompoeder, 1 theelepel komijnpoeder en 1 eetlepel olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Spreid ze uit over een ovenplaat en rooster 25 minuten tot ze beetgaar zijn. Zet de grill van je oven aan en rooster nog 10 minuten, tot de zoete aardappel mooi goudbruin en gaar is.
Snipper ondertussen de sjalotten, knoflook en peper. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een brede hapjespan en fruit hierin de sjalotten, knoflook en peper 5-7 minuten tot glazig. Pureer de tomatenblokjes met een staafmixer of blender. Voeg de tomatenpuree, ½ eetlepel ahornsiroop, 1,5 theelepel kardemompoeder en 1 theelepel komijnpoeder toe aan de pan. Fruit 1-2 minuten. Schenk de gepureerde tomatenblokjes erbij. Rasp de schil van de limoen erboven. Voeg 250 ml water toe, breng aan de kook en laat 10 minuten al pruttelend indikken.
Leg de geroosterde aardappelplakken een beetje dakpansgewijs in de tomatensaus. Ze hoeven niet helemaal bedekt te worden door de saus. Dek de pan af en laat nog 10 minuten pruttelen. Garneer met grof gehakte peterselie en geef er partjes limoen bij.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

1 kg zoete aardappel
2 el ahornsiroop
2,5 tl kardemompoeder
2 tl komijnpoeder
2 el olijfolie
2 sjalotten
1 groene peper
3 tenen knoflook
400 gr tomatenblokjes
1 el tomatenpuree
1 limoen
peterselie
zout en peper