Pizza con patate (aardappelpizza)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220-250°C. (Onze oven in Rotterdam komt niet hoger dan 220°C, die op de boerderij gaat wel tot 250°C. In beide ovens lukt het om pizza te bakken, in onze eigen oven duurt het alleen iets langer). Was de aardappels goed. Doe ze in hun geheel in een pan met gezouten water en breng aan de kook. Kook ze 10-15 minuten, tot ze nog net niet helemaal gaar zijn maar je er wel met een scherp mesje makkelijk in kunt prikken. Giet af en laat uitdampen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet die in met een beetje olijfolie. Rol het deeg uit tot 4 middelgrote ronde pizza's of 1 grote plaatpizza. Leg het op de bakplaat. Scheur de mozzarella in kleine stukjes en verdeel het over de pizzabodem(s). Snijd de aardappels in dunne plakjes en verdeel die over de pizza. Strooi de naaldjes rozemarijn erover en breng goed op smaak met zout en peper. Sprenkel er wat olijfolie over. Bak de pizza ongeveer 20 minuten, tot de bodem knapperig en gaar is. Tip: zie dit recept als een basis voor vele variaties. Vervang bijvoorbeeld de mozzarella door Scamorza Affumicata (een kaas die lijkt op gerookte mozzarella) of bechamelsaus. Of verdeel wat geraspte Parmezaanse kaas, stukjes blauwe kaas of geitenkaas over de aardappel. Het is ook lekker om zongedroogde tomaatjes of plakjes prosciutto als topping te gebruiken of om er knoflookolie overheen te sprenkelen.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 3-4 personen:

1x portie pizzadeeg (kant en klaar of zie recept op onze website bij 'pizza met bechamelsaus en andijvie')
600 gr nieuwe aardappels
400 gr mozzarella
5 takken rozemarijn
olijfolie
zout en peper