Orecchiette con cime di rapa

Bereidingswijze

Oftewel, oortjespasta met raapstelen. Een eenvoudige klassieker uit de Zuidoost-Italiaanse regio Apulië.  

Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook. Kook hierin de orecchiette volgens de aanwijzingen op de verpakking.  

Snijd de knoflook in dunne plakjes. Was indien nodig de raapstelen en snijd de kontjes ervan af. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook, chilivlokken en eventueel ansjovisfilets 3-5 minuten. Voeg de laatste 2 minuten van de pastakooktijd de raapstelen toe aan het water. Giet daarna de pasta en raapstelen af en vang het kookvocht op. Schep de pasta en raapstelen in de koekenpan en meng alles snel door elkaar. Voeg indien nodig nog wat pastakookvocht toe. Onze ervaring is dat er nog best wat vocht aan de orecchiette blijft hangen dus dat dit niet per se nodig is. Breng op smaak met zout en peper, verdeel over 2 borden en serveer naar wens met extra olijfolie en/of geraspte pecorino erover.  

Tip: Wij strooien graag pangrattato (pittig broodkruim, ook wel ‘armeluis Parmezaan’ genoemd) over dit gerecht. Rooster daarvoor 1 oude boterham en hak die tot (grof) kruim. Bak het kruim in olijfolie met gesnipperde knoflook en chilivlokken tot het goudbruin en heel knapperig is. Breng op smaak met zout en peper en bewaar in een goed afsluitbaar bakje.  

Ingrediënten

  • Hoofdgerecht 2 personen: 200 gr orecchiette (of andere pasta) 300 gr raapstelen 3 tenen knoflook 2 el olijfolie, plus extra ter garnering eventueel 3 ansjovisfilets een flinke snuf chilivlokken eventueel pecorino (schapenkaas) voor erover zout en peper