Pasta cacio e pepe met prei

Bereidingswijze

Verwijder het donkergroene deel van de prei. Snijd de prei in de lengte doormidden en was het eventuele zand er voorzichtig uit. Snijd de prei en knoflook in dunne reepjes. Verhit de boter in een ruimte koekenpan en fruit hierin de prei en knoflook in 10 minuten rustig tot de prei zacht is. Bereid ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp de kaas fijn. Stamp de zwarte peperkorrels in een vijzel tot het grof gemalen is. Voeg 150 ml van het pastakookvocht toe aan het preimengsel. Strooi de kaas erover en laat 1 minuutje rusten zodat de kaas smelt. Giet dan de pasta af – vang het kookvocht op – en meng de pasta met het preimengsel. Schep de peper erdoorheen en voeg eventueel nog een scheutje kookvocht toe zodat een smeuïg geheel ontstaat. Breng op smaak met misschien nog een klein beetje zout en serveer direct.    

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

500-600 gr prei
5 cm verse knoflook of 2 tenen knoflook
2 el boter of olijfolie
150 gr pasta
50 gr pecorino Romano of Parmezaanse kaas
1-2 tl zwarte peperkorrels
zout