Aardappel-bietengratin
Meer info over Aardappel

Het laagjeseffect in dit gerecht is heel mooi. Ook geschikt om in blokjes te snijden, bijv. om als amuse te serveren. 

Verwarm de oven voor op 180°C. Schaaf de aardappelen en bieten, eventueel op de mandoline, heel dun. Roer de maïzena los met een beetje van de melk. Mix dan het maïzenamengsel, de crème fraiche, rest van de melk, mierikswortel, eieren en 1 tl zout met een staafmixer glad. Vet een dichte ronde metalen bakvorm van 24 cm in en bekleed met bakpapier. Leg eerst een laagje aardappelschijfjes van 1,5 cm dik op de bodem van de springvorm, het mag elkaar iets overlappen. Schenk er wat van het roommengsel over, bestrooi met wat kaas en druk de schijfjes goed aan. Verdeel hierover de bietjes, schenk er wat room over, strooi er wat kaas over en druk weer goed aan. Eindig met de rest van de aardappelen, schenk er de rest van het roommengsel over en bestrooi met de rest van de kaas. Druk alles nog eens goed aan. Knip uit bakpapier een cirkel van 24 cm, vet een kant in met de boter en leg met de ingevette kant naar beneden op de taart. Dek af met een ovenbestendig plat bord zodat alles zachtjes gelijkmatig op elkaar wordt gedrukt. Bak de taart in het midden van de oven in 1 uur gaar en goudbruin. Laat de taart 30 minuten afkoelen en verwijder bord en papier. Neem de taart uit de vorm en snijd in porties. 

Ingrediënten

1,25 kg vastkokende aardappelen
800 gr ongekookte rode bietjes
2 tl maïzena
100 ml melk
200 ml crème fraïche
2 el geraspte mierikswortel (potje)
4 eieren
125 gr geraspte Parmezaanse kaas
1 tl zout
beetje boter om in te vetten

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?