Aardappel, knolselderij en appel gratin

Meer info over Knolselderij

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen of hoofdgerecht 3 personen:

400 gr aardappels
300 gr knolselderij
150 ml slagroom
150 ml melk
1 grote appel (bijv. goudreinet)
1 teentje knoflook
5 takjes tijm
10 gr boter
zout en peper

Deze gratin vormt een perfect bijgerecht bij geroosterd vlees maar is ook zeer geschikt als vegetarisch hoofdgerecht met een groene salade.

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de knolselderij en aardappels. Wanneer de aardappels een dunne schil hebben, zouden wij ze alleen goed wassen, maar niet schillen. Halveer de knolselderij en snijd vervolgens in dunne plakjes van 3-5 millimeter. Snijd de aardappels in even dunne plakjes. Gebruik je kleine aardappels, snijd ze dan in de lengte in plakjes zodat ze enigszins hetzelfde formaat hebben als de knolselderijplakjes. Plet het teentje knoflook met een mes. Doe de knolselderij, aardappel en knoflook samen met de room en melk in een brede pan. Rits de blaadjes van de tijm los en voeg toe aan de pan. Breng aan de kook en laat het, af en toe voorzichtig omscheppend, 10 minuutjes zachtjes pruttelen tot de groenten iets zachter zijn. Snijd ondertussen de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in de lengte in dunne plakjes. Schep de helft van het knolselderij-aardappelmengsel in een ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de plakjes appel erover. Schep vervolgens de andere helft van het mengsel op de appel en giet het roommengsel erbij. Verdeel de boter in kleine blokjes over de schotel. Breng wederom op smaak met zout en peper. Zet de ovenschotel in de oven en bak hem 35-40 minuten, tot hij goudbruin is.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen of hoofdgerecht 3 personen:

400 gr aardappels
300 gr knolselderij
150 ml slagroom
150 ml melk
1 grote appel (bijv. goudreinet)
1 teentje knoflook
5 takjes tijm
10 gr boter
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?