Verhit een oven voor op 220°C. Giet het sap van 1 citroen in een kom en roer hier een halve liter water door. Schil de aardperen met een dunschiller, snijd ze overlangs in 1 centimeter dikke plakken en leg de plakken in de kom met water om bruin worden te voorkomen.
Schep de aardperen uit de kom in een ovenschaal. Voeg de tijm, het sap van de tweede citroen, het water en 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper toe. Schep alles door elkaar en verdeel de plakken aardpeer over de bodem van de schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 40-45 minuten in de oven tot de aardpeer gaar is. Haal de schaal uit de oven als de aardperen gaar zijn, maar houd ze warm.
Maak ondertussen de basilicumolie en tomaten klaar. Voor de olie doe je de basilicum, peterselie, knoflook en een mespuntje zout in een keukenmachine. Hak zeer fijn en voeg af en toe beetje olijfolie toe, totdat je een dunne puree krijgt.
Warm een koekenpan op hoog vuur tot deze goed heet is. Doe er 1 eetlepel olijfolie in en rooster hierin de tomaten op hoog vuur. Schud de pan af en toe zodat ze gelijkmatig kleuren. Na ongeveer 3-4 minuten moeten de tomaten bruin tot licht geblakerd zijn, maar hun vorm behouden hebben. Bestrooi ze met zout.
Maak de koekenpan schoon en zet deze vlak voor serveren weer op hoog vuur om de kaas te grillen. Giet er een klein laagje olijfolie in en laat deze heet worden. Bak, op halfhoog vuur, hierin de plakken halloumi 2 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin zijn. Leg ze op keukenpapier.
Stel de salade als volgt samen: Verdeel wat lofblaadjes op een bord. Schep hierop de warme kaas, aardpeer, cherrytomaatjes en weer wat lof. Sprenkel de basilicumolie erover en dien gelijk op.