Alles-in-één gevlochten zuurkoolschotel

Meer info over Zuurkool

Ingrediënten

Hoofdgerecht 3-4 personen:

400 gram aardappels
40 ml melk
½ eetlepel boter en een beetje extra om mee in te vetten
350 gram zuurkool
100 gram spekreepjes
4 plakjes bladerdeeg
2 eetlepels paneermeel
1 appel
1 eetlepel sesamzaadjes
zout en peper
eventueel 1 rookworst

Voor zuurkool mag je ons altijd wakker maken! Dit is een van onze favoriete gerechten met zuurkool. Het heeft alles in een: zuur, zoet, zout, romig en knapperig en het ziet er ook nog eens mooi uit.

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Zet de aardappels bijna onder water en breng aan de kook. Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd vervolgens in 3 millimeter dunne plakjes. Snijd, als je hem gebruikt, ook de rookworst in 3 millimeter dunne plakjes. Bak dan in een grote pan op middelhoog vuur de spekreepjes tot bijna knapperig. Knijp de zuurkool uit en voeg het toe aan de spekjes. Haal met behulp van een vork de zuurkool uit elkaar en meng het goed met de spekjes. Warm het geheel even door en zet weg. Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het vervolgens uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 25 bij 35 centimeter. Leg de plak horizontaal voor je en verdeel het in gedachten verticaal in drie gelijke delen. Snijd de twee buitenste delen om de 1,5 centimeter schuin in, zodat je aan beide zeiden schuine reepjes krijgt die nog vastzitten aan het midden van het bladerdeeg. Vet een rechthoekige ovenschaal in met boter. Leg het deeg voorzichtig in de ovenschaal. Leg het middendeel middenin de schaal en laat de uiteinden een beetje over de zijkant hangen. Bestrooi het midden met paneermeel. Inmiddels zullen de aardappels gaar zijn. Giet ze af en stamp ze met de melk en boter tot een romige puree. Houd een beetje melk achter om straks het bladerdeeg mee in te strijken. Breng de puree op smaak met zout en peper. Schep de aardappelpuree op het bladerdeeg met paneermeel in de ovenschaal. Spreid het uit tot een laag van ongeveer 1,5 centimeter. Leg als je wilt de plakjes rookworst op de aardappelpuree. Spreid het zuurkoolmengsel erover uit. Leg dan schuin de plakjes appel erbovenop. Vouw nu de reepjes van het bladerdeeg schuin over de zuurkool, zodat een vlechtpatroon ontstaat waarbij de reepjes van beide kanten in het midden bij elkaar komen. Bestrijk de bovenkant met een beetje melk en bestrooi met sesamzaadjes. Zet de schotel 30 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 3-4 personen:

400 gram aardappels
40 ml melk
½ eetlepel boter en een beetje extra om mee in te vetten
350 gram zuurkool
100 gram spekreepjes
4 plakjes bladerdeeg
2 eetlepels paneermeel
1 appel
1 eetlepel sesamzaadjes
zout en peper
eventueel 1 rookworst
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?