Ananascurry

Meer info over Ananas

Deze aromatische curry uit Maleisië is een aangename combinatie van zoete ananas met een pittige saus van rode chili. Wij hebben het originele recept van 7 naar 3 chilipepers aangepast en nog steeds is hij goed pittig. Houd je van nog minder pittigheid, laat dan de gedroogde chilipeper achterwege. Serveer met witte rijst. De zachte smaak van witte rijst biedt evenwicht aan deze pittig zoete curry.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2-3 personen:

1 verse ananas
1½ gedroogde chilipeper
3 flinke rode chilipepers
3 teentjes knoflook
10 kleine sjalotten
1 cm verse gember
3 el olie
2 stuks steranijs
1 kaneelstokje (van 6 cm)
4 kruidnagels
3 groene kardemonpeulen
1-2 el palmsuiker of lichtbruine basterdsuiker
30 gr blanke rozijnen

Week de gedroogde chilipepers 10 minuten in heet water. Laat ze uitlekken, verwijder de zaadjes en hak ze grof. Verwijder ook de zaadjes van de rode pepers en hak grof. Verwijder de schil van de knoflook, sjalotten en gember en hak grof. Meng al deze ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde pasta.

Snijd de bovenkant van de ananas en snijd een plak van de onderkant af. Zet de ananas rechtop en snijd voorzichtig de schil eraf. Snijd niet meteen zo dik dat je ook de oogjes verwijderd, want dan gaat veel lekker vruchtvlees verloren. De oogjes lopen netjes in een spiraalvorm om de ananas. Om ze eruit te snijden, leg je de ananas horizontaal neer en houd je een mes in een hoek langs 3 of 4 oogjes. Snijd rond de oogjes een V-vorm uit en gooi de oogjes weg. Ga zo de hele ananas langs, tot alle oogjes verwijderd zijn. Snijd de ananas vervolgens in plakken van 1 cm breed. Steek met een kleine ronde uitsteker de kern uit elke plak, of snijd de kern er met een mesje uit. Leg de ringen weg.

Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de steranijs, het kaneelstokje, de kruidnagels en de kardemonpeulen toe en bak het mengsel onder af en toe roeren in 3 tot 4 minuten geurig. Schep nu de specerijenpasta in de pan en bak deze al roerend 10 tot 15 minuten, tot hij aromatisch is en wat minder felrood van kleur. Leg de ananasschijven in de pan en duw ze door de hele pan, zodat ze rondom worden bedekt met de peperpasta. Schenk 170 ml water in de pan en breng aan de kook. Laat het 30 seconden flink borrelen. Voeg suiker naar smaak toe. Draai het vuur laag, dek de pan af en laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de ananas zacht is en de saus dikker begint te worden. Strooi de rozijnen in de pan en laat het nog 3 minuten pruttelen zonder deksel op de pan. Serveer met witte rijst.

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2-3 personen:

1 verse ananas
1½ gedroogde chilipeper
3 flinke rode chilipepers
3 teentjes knoflook
10 kleine sjalotten
1 cm verse gember
3 el olie
2 stuks steranijs
1 kaneelstokje (van 6 cm)
4 kruidnagels
3 groene kardemonpeulen
1-2 el palmsuiker of lichtbruine basterdsuiker
30 gr blanke rozijnen

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?